L'Índia ha reportat més de 8.800 casos del mortal "fong negre". Fa unes setmanes, els metges van alertar d'una sèrie de casos vinculats amb la mucormicosi o "fong negre" entre pacients que ja s'han recuperat del coronavirus o que estan en procés. Ara, preocupa com a possible nova epidèmia.
Què és la mucormicosi?
Tal com detalla la BBC, la mucormicosi és una infecció molt rara provocada per l'exposició a fongs de la família dels mucorals, que es troben normalment a terra, en plantes, en fems i fruites i verdures en estat de descomposició. La perillositat del fong es concentra sobretot en persones diabètiques o greument immunodeprimides, pacients amb càncer o persones amb VIH.
Què té a veure amb el coronavirus?
Els metges creuen que la mucormicosi, que té una taxa de mortalitat general del 50%, pot estar desencadenada per l'ús esteroides, un tractament que salva la vida en pacients afectats per la Covid que es troben en estat crític, detalla la BBC Mundo.
Els esteroides redueixen la inflamació als pulmons causada pel coronavirus i sembla que podrien ajudar a frenar alguns danys que poden tenir lloc quan el sistema immunitari s'accelera per combatre el virus. Ara bé, el mateix portal constata que com a contrapunt també reuneixen la immunitat i augmenten els nivells de sucre a la sang, tant de pacients diabètics o no diabètics que puguin haver-se infectat. I és precisament aquesta disminució de la immunitat que podria provocar els casos de mucormicosi.
Quins símptomes provoca?
La majoria de símptomes que provoquen aquests fongs són la congestió i el sagnat nasal. També ull inflat i dolor, visió borrosa i fins i tot, pèrdua d'un ull. Poden també aparèixer taques negres a la pell, al voltant del nas, segons recull la BBC Mundo.
A més, la majoria de metges expliquen que els pacients han arribat tard per a ser tractats, quan ja perden la visió. És aleshores que els metges han d'extirpar l'ull de manera quirúrgica.
És contagiosa?
La mucormicosi no és contagiosa entre persones ni animals. Només es desenvolupa sota les condicions 'idònies' com per exemple en pacients amb diabetis i immunodeprimits, després de rebre esteroides per tractar la infecció provocada pel coronavirus.