Les lesions musculars són molt freqüents en l'àmbit esportiu i els isquiotibials són un dels grups musculars afectats amb més freqüència. A més, aquestes lesions solen generar baixes prolongades i la seva incidència va en augment. Hem parlat amb el Dr. Mindaugas Gudelis, traumatòleg esportiu de Clínica Tennis Teknon, sobre què són aquestes lesions, els seus símptomes i tractament.

Què són els músculs isquiotibials?

Els isquiotibials són un grup de músculs localitzats a la cara posterior de la cuixa, que s'estén des del maluc fins al genoll. Aquest grup està format per tres músculs principals: el semitendinós, el semimembranós i el bíceps femoral, que es divideix en porció llarga i curta. Aquests músculs són responsables de flexionar el genoll i estendre el maluc, funcions crucials per a activitats com córrer i saltar.

Dr. Mindaugas Gudelis, expert en medicina|medecina de l'esport. Foto: Quirónsalud
Dr. Mindaugas Gudelis, expert en medicina de l'esport. Foto: Quirónsalud

Símptomes de les lesions

La majoria de les lesions dels isquiotibials es presenten com un dolor agut a la cara posterior de la cuixa, que impedeix de continuar amb l'activitat física. Aquestes lesions solen produir-se en dos moments crítics:

  1. Durant les carreres d'alta velocitat: a la fase terminal de la gambada, quan els músculs estan sotmesos a una contracció excèntrica.
  2. En el moment de placatge o puntada de peu, quan el maluc està en flexió i el genoll en extensió, i es produeix un allargament excessiu dels músculs isquiotibials.

Com es diagnostiquen aquestes lesions?

Per al Dr. Gudelis, un diagnòstic precís és essencial per determinar el temps de baixa i el pla de recuperació. S'han d'incloure una bona identificació del múscul afectat, la localització de la lesió i el grau d'afectació del teixit connectiu.

Les lesions miofascials, per exemple, poden requerir fins a 3 setmanes de recuperació, mentre que les lesions a la unió múscul-tendinosa poden necessitar de 6 a 10 setmanes, i les lesions tendinoses podrien tardar de 2 a 4 mesos a guarir, en alguns casos, i requerir tractament quirúrgic.

Com explica l'expert, el diagnòstic clínic es basa en una sèrie de preguntes sobre com va passar la lesió i una exploració física exhaustiva del grup muscular afectat. Posteriorment, es poden requerir proves complementàries com ecografies o ressonàncies magnètiques. Aquesta última és especialment útil per determinar l'extensió i localització exacta de la lesió.

Tractament i recuperació

Inicialment, el tractament conservador està indicat en la majoria dels casos. Durant les primeres 24-72 hores, es recomana la compressió, l'aplicació de gel i la restricció de la càrrega i s'ha d'evitar la presa d'antiinflamatoris. Posteriorment, el tractament inclou fisioteràpia específica amb exercicis i estiraments, diatèrmia i el manteniment de les estructures no lesionades, sempre respectant els temps biològics de la cura de la lesió.

Persona jugant a futbol. Foto: Pexels
Persona jugant a futbol. Foto: Pexels

Prevenció de lesions isquiotibials

El doctor expressa que la prevenció de lesions dels isquiotibials es pot abordar des de dos enfocaments:

Primer, amb una prevenció primària: inclou l'enfortiment muscular, estiraments, equilibri de força muscular, propiocepció i altres exercicis neuromusculars adaptats per a cada esport. Segon, amb una prevenció secundària més personalitzada. És important tenir en compte les possibles lesions prèvies que hagi tingut l'esportista, i adaptar-se a les seves necessitats específiques.

Per prevenir les lesions d'isquiotibials és fonamental un enfocament global que involucri l'esportista, l'equip mèdic i l'equip tècnic. El doctor té clar que la implementació de programes preventius personalitzats i el control de la càrrega d'entrenament són essencials per reduir l'alta incidència i les recaigudes d'aquest tipus de lesions.