Tothom al teu voltant té covid. Però tu ho vas evitant. Van caient els del teu voltant, familiars, amics... i tu esquives les bales del virus. Hi ha diferents causes que podrien explicar aquesta protecció davant del coronavirus d'una part de la població, tot i que els científics no tenen encara totes les certeses. Ara bé, descobrir què fa que alguns tinguin aquesta capacitat podria ajudar a dissenyar noves estratègies genètiques.
Segons destaca un article de Catalunya Ràdio, algunes explicacions podrien recaure sobre causes genètiques, immunitat innata, immunitat creuada per l'exposició a altres coronavirus o bé causes ambientals. Però anem a pams.
Si ens centrem en les causes genètiques, el motiu podria estar relacionat amb els interferons, unes molècules que constitueixen la immunitat innata i protegeixen contra les infeccions. La resposta immune de cada individu determina la facilitat i la gravetat de la infecció. Adelaida Sarukhan, de l'ISGlobal de La Caixa, destaca que una producció deficient de l'interferó augmenta la gravetat de la malaltia en gent jove. "Hi ha estudis que mostren que algunes persones joves que han acabat a l'hospital tenen defectes gènics en l'àmbit de la producció o la resposta a l'interferó. Se sap, doncs, que hi ha coses que fan que ens posem més o menys malalts i potser també tenen a veure amb el fet que ens infectem o no", recull el mateix portal. Així, un altre factor que podria explicar la immunitat és que hi hagi mutacions en els gens que impedeixin l'entrada del virus a les cèl·lules.
Per altra banda, hi pot haver persones que ja tenen una resposta immunitària molt eficient, segons Pere Domingo, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Sant Pau. "Hi ha individus que aquesta resposta la tenen molt precoç, molt ràpida i en bona quantitat. Si has estat exposat i no t'has infectat, és possible que tinguis una resposta innata extraordinàriament efectiva".
Altres investigadors, recull el mateix article, comenten que altres infeccions amb altres coronavirus podrien estar protegint d'aquest SARS-CoV-2. Sarukhan ressalta que és possible que aquests individus tinguin cèl·lules T del sistema immunitari que reconeixen antígens comuns del virus i els ataquen. Domingo insisteix que infeccions amb altres coronavirus fan que puguis generar anticossos.
Finalment, el capítol de les causes ambientals. Sarukhan destaca que hi hauria causes relacionades amb la càrrega viral en el moment de l'exposició al virus o de condicions ambientals que dificulten la infecció.
El món de les reinfeccions per covid
Mentre algunes persones esquiven el virus, d'altres no fan més que reinfectar-se. Però també té una explicació. Segons dades recopilades per l'Imperial College de Londres, amb la nova variant òmicron, la infecció després de recuperar-se és cinc vegades més freqüent que amb delta. D'aquesta manera, la protecció que ofereix una infecció prèvia s'hauria vist reduïda davant òmicron al 19%, mentre que amb altres s'havia calculat que era del 85%, segons dades que recull El Mundo.
El mateix article, però, ressalta que els qui tenen més probabilitats de reinfectar-se són els no vacunats i el personal sanitari. De fet, segons l'Institut Superior de Salut italià, s'han donat 21.000 casos de reinfecció en persones no immunitzades i 2.800 casos entre vacunats.