Ahir divendres van confirmar des de la Casa Blanca que el president Trump i la seva dona Melania han contret el coronavirus. En un vídeo emès a través de les seves xarxes socials i dirigit a tot el país, el mandatari va comunicar que anava a ser ingressat a l'hospital per fer un seguiment més exhaustiu i que, a part de fatiga i febre, semblava tenir una bona evolució.

Segons la informació dels mateixos doctors que el tracten, Trump està rebent un tractament d'anticossos experimental que està desenvolupant la farmacèutica Regeneron, a més d'un còctel de vitamines amb zinc i vitamina D, àcid acetilsalicílic i Famotidina, un antiàcid per a l'estómac.

Donald Trump positiu Covid / EFE

Trump està rebent un tractament d'anticossos experimental que està desenvolupant la farmacèutica Regeneron

En què consisteix aquest tractament?

El còctel en investigació REGN-COV2 desenvolupat per Regeneron ha passat ja per les fases 1, 2 i 3 d'assaig i ha estat provat en 275 pacients, tots amb Covid-19 confirmada per una prova de laboratori, segons les dades preliminars difoses per la companyia en un comunicat el passat 29 de setembre.

El tractament de Regeneron s'està provant en pacients dels Estats Units. Els resultats inicials mostren que pot reduir la càrrega vírica en l'organisme, quan s'administra al començament de la infecció. Però encara no ha estat autoritzat per la FDA, l'Agència de Medicaments americana. Pel que sembla, segons s'ha informat des de la Casa Blanca, el personal mèdic del president s'ha inclinat per provar aquest medicament, que podria encaixar amb el tipus de pacient que es Trump.

El cert és que la polèmica ha acompanyat el president dels Estats Units des que va començar la pandèmia. A més de promoure tractaments no provats o científicament qüestionables, va assegurar que havia pres hidroxicloroquina amb l'esperança que pogués prevenir la infecció. Un fàrmac que, encara que va ser aprovat per la FDA com a ús d'emergència, va ser revocat després de concloure que els beneficis potencials del medicament no superaven els riscos.

Donald Trump també va defensar públicament l'ús de plasma amb anticossos i ha pressionat perquè l'Agència del Medicament n'autoritzés el seu ús, malgrat que no hi ha proves clares que funcioni. Per no parlar de la recomanació d'utilitzar un desinfectant com el lleixiu per ajudar a combatre el virus, encara que després va dir que estava fent broma.

Pel que sembla, els fàrmacs de Regeneron i Eli Lilly són els més avançats en els tractaments d'anticossos monoclonals per combatre la COVID-19. Es fabriquen identificant anticossos de gran efectivitat per combatre les infeccions i s'administren a pacients malalts o persones que hagin estat exposades al virus, amb l'esperança que ajudin a estimular la resposta immunitària del cos davant la infecció. Els tractaments amb anticossos s'han mostrat prometedors contra altres virus, inclòs l'ebola i en el cas del coronavirus estan en una fase experimental, a falta de trobar un fàrmac definitiu.

Segons la mateixa companyia Regeneron, aquest tractament que inclou dos anticossos, va accelerar el temps de recuperació i va reduir la quantitat de virus a les cavitats nasals d'una petita quantitat de voluntaris en els assajos que estan duent a terme. En un estudi amb 275 persones que van ser tractades després de ser confirmar-se la seva infecció pel SARS-CoV-2, van comprovar que els més beneficiats eren els que no estaven produint els seus propis anticossos davant la malaltia. Els seus símptomes van desaparèixer després de 6-8 dies, en comparació amb 13 dies dels quals van rebre un placebo.

Regeneron

Els fàrmacs de Regeneron i Eli Lilly són els més avançats en els tractaments d'anticossos monoclonals per combatre la COVID-19

El gran problema és que els anticossos monoclonals són difícils i costosos de fabricar, per la qual cosa existeixen dubtes que es puguin produir en prou quantitat per satisfer la demanda mundial si es demostra que funcionen.