La Cirurgia de l'Obesitat, com explica el doctor Abdul Razak, especialista en Cirurgia Bariàtrica del Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital Quirónsalud Marbella, es pot dividir en dues grans branques.

D'una banda, tenim la cirurgia bariàtrica, els principals exponents del qual són el bypass gàstric i la gastrectomia vertical o màniga gàstrica. I per un altre, tenim els tractaments endoscòpics, en els quals s'accedeix per la boca del pacient. Parlem de tractaments com la pilota intragástrica i de diferents tècniques per a la reducció d'estómac.

Entre les tècniques de reducció d'estómac amb abordatge endoscòpic, les opcions més recurrents són el mètode Apol·lo i el mètode POSE. Avui parlarem de dues opcions més noves, que són variants del mètode POSE: l'endomàniga i el procediment MEGA.

L'abordatge terapèutic a utilitzar quan un pacient decideix perdre pes depèn de les seves circumstàncies específiques. El doctor Rida Nagib Raya, responsable del Servei d'Endocrinologia i Nutrició del centre de Marbella, adverteix que molts pacients en sol·liciten una cirurgia concreta que gairebé mai no és idònia per al seu cas.

Endomàniga, l'evolució del mètode POSE

L'endomàniga consisteix a una modificació de l'estómac (estrenyiment i escurçament) per reduir la seva mida. També se la denomina tècnica POSE 2.0, perquè és una evolució del mètode POSE, diferenciant-se d'aquest en què es fan una quantitat de plecs més gran.

L'endomàniga és una tècnica mínimament invasiva, ja que es realitza per endoscòpia (s'accedeix per la boca) sense que sigui necessari fer cap mena d'incisió externa, tal com explica el doctor Ramiro Carreño, especialista en Aparell Digestiu de la Unitat d'Obesitat de l'Hospital Quirónsalud Vitoria. La tècnica, remarca, és una bona opció per a pacients amb una obesitat mitjana, amb un índex de massa corporal (IMC) entre 30 i 40, especialment quan hi comença a haver patologies associades com a fetge gras, diabetis o apnea obstructiva del son.

La intervenció, amb anestèsia general amb intubació, en la que es realitza la tècnica d'endomàniga sol durar al voltant d'una hora. Durant el procediment es realitzen diversos plecs i plicatures individuals al cos gàstric. L'objectiu final és reduir la capacitat de l'estómac i que el seu buidatge sigui més lent, aconseguint que el pacient tingui una sensació de sacietat més duradora.

La recuperació és molt ràpida i el temps d'ingrés varia per centres, encara que a l'hospital vitorià opten per un ingrés d'una nit per a vigilància del postoperatori. Els riscos de l'operació són mínims, i majoritàriament les molèsties que puguin sorgir són inherents a la mateixa endoscòpia o l'anestèsia.

El doctor Carreño subratlla que qualsevol tractament endoscòpic contra l'obesitat, inclosa l'endomàniga, requereix el compromís del pacient per ser efectiu. Aquest compromís implica seguir pautes d'alimentació saludable, realitzar exercici adequat i rebre suport psicològic per consolidar nous hàbits.

Tècnica MEGA, menys sutures, més reducció d'estómac

Si la tècnica endomàniga és una evolució de la tècnica POSE, la tècnica endoscòpica MEGA és un altre pas més endavant, gràcies al treball en el seu desenvolupament per part de la Unitat d'Obesitat i Endoscòpia Bariàtrica, de l'Institut d'Aparell Digestiu Teknon.

Les tres tècniques comparteixen ser procediments mínimament invasius per a la reducció de l'estómac. En totes elles s'accedeix des de la boca i no es realitzen incisions externes. A diferència de les cirurgies bariàtriques, on es talla i extreu una part de l'estómac, en aquestes tècniques endoscòpiques es redueix la mida de l'estómac, donant-li forma de màniga o tub estret.

La principal diferència que ofereix la tècnica PSOE és que "s'aconsegueix que els plecs obtinguts siguin fins i tot dues vegades més grans que en una endomàniga clàssica, el que redueix l'impacte en els pacients i garanteix una més ràpida recuperació d'aquests".

Ho explica el doctor Román Turró, director de la Unitat, que afegeix que gràcies a aquesta tècnica, amb menys sutures, es pot aconseguir una reducció d'estómac més gran. Els plecs gàstrics, a més de ser més grans, poden durar fins a 5-10 anys. Gràcies a aquesta tècnica innovadora, s'està observant que s'assoleixen pèrdues de pes properes al 17% en els sis primers mesos, majors que amb l'ús d'altres tècniques.

El procediment MEGA, igual que l'endomàniga, està recomanat per a pacients amb un IMC entre 30 i 40, el que equival a obesitats de risc lleu (grau 1) o risc moderat (grau 2). A més, la idoneïtat la decideix l'equip després d'una valoració personalitzada.