Enmig dels problemes de subministrament i distribució de les vacunes contra el coronavirus i immersos en una tercera onada, la Covid persistent ha quedat en segon pla. Malgrat tot, els professionals sanitaris i els científics segueixen entestats a entendre que implica la Covid persistent i com combatre-la. El seu objectiu es esbrinar per què hi ha alguns pacients que experimenten símptomes persistents mesos després de recuperar-se del virus. 

"Les persones amb Covid persistent normalment pateixen una fatiga persistent i severa, mals de cap i llacunes mentals, que es defineixen com un deteriorament cognitiu subjectiu lleu, aproximadament quatre setmanes després de la malaltia aguda", explicà dijous el doctor Alfonso Hernandez-Romieu, membre dels Centres de Control de Malalties i l'equip de resposta Covid de Prevenció dels Estats Units (CDC), en una sessió informativa

Un estudi publicat recentment a la revista The Lancet va trobar que de els 1.733 pacients amb coronavirus tractats a la ciutat xinesa de Wuhan, el 76% experimentava encara com a mínim un dels símptomes sis mesos després de contagiar-se. Segons recull la CNN, diversos metges han informat que la gravetat de la malaltia podria estar relacionada amb la persistència dels símptomes.

Allison Navis, professora de la Facultat de Medicina Icahn del Mont Sinaí, a Nova York, explicava que un dels símptomes de la Covid persistent són les llacunes mentals. "Les llacunes mentals són un símptoma, no un diagnòstic i comporta moltes diferències segons la persona". Va afegir que "sovint és una combinació de problemes de memòria a curt termini, concentració o dificultat de parla". També va subratllar que les llacunes mentals no semblaven tenir una connexió clara amb la gravetat de la infecció per Covid. 

En absència d'un tractament clar per al coronavirus, es combaten els símptomes.

Els 'possibles' tractaments

"No tenim tractaments per a les llacunes, per tant s'està tractant qualsevol anomalia en el treball sanguini que hi pugui contribuir, atenent aquells altres factors que contribueixen a la son o l'estat d'ànim", explicava Navis i recull la CNN.

La professora va detallar que les tècniques de meditació i respiració també podrien ser útils per les complicacipons relacionades amb el sistema nerviós simpàtic. També pot ajudar el fet d'augmentar la hidratació.

Per combatre la fatiga no hi ha miracles. Navis aconsella relaxar-se. Un altre aspecte a tenir en compte és la son. Cal dormir les hores adequades i tenir cura de la salut mental. 

Pacients joves amb múltiples danys

Pacients joves i sans amb símptomes continuats de coronavirus registren danys en múltiples òrgans quatre mesos després de la infecció inicial, segons recollia un estudi publicat el mes de novembre.

El descobriment és un pas important per fer front als símptomes físics i també per desenvolupar tractaments per a algunes persones que presenten símptomes estranys i extensos, el que es coneix com a Covid persistent. 

L'estudi, elaborat per Coverscan, tenia per objectiu avaluar l'impacte a llarg termini de la Covid en diferents individus de baix risc, és a dir, joves i persones sense problemes de salut importants que encara presenten símptomes del virus, a través d'una combinació de ressonàncies magnètiques, anàlisis de sang, mesuraments físics i qüestionaris en línia. 

 

Imatge principal: ampliació del coronavirus / Flickr Niaid