Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial de la Salut, una jornada, segons reconeixen diversos especialistes, que serveix de potent recordatori de tot l'aconseguit en innovació i investigació i, sobretot, del dret fonamental i universal de la ciutadania a la salut.

En els últims anys, la salut global ha experimentat importants transformacions. A la conscienciació més gran i als grans avenços en investigació, s'han anat sumant en paral·lel l'aparició de noves malalties i crisis sanitàries, algunes d'elles sense precedents, a les que ha estat necessari fer front de forma àgil. Situacions que han demandat noves fórmules per resoldre nous reptes, evolucionant la forma en què s'aborden els diversos aspectes que implica la salut.

Governs, organitzacions i ciutadans s'uneixen contínuament en la recerca de solucions equitatives que promoguin la salut com un dret accessible per a totes les persones, independentment del seu origen o condició econòmica. I, en el 76 aniversari del Dia Mundial de la Salut, és evident que s'ha avançat molt, però encara queda molt per fer. Des d'immunologia fins a la virologia, passant per altres especialitats com a neurologia o endocrinologia, els avenços que s'han produït en totes elles eren impensables fa anys.

Reptes en salut pública

Les malalties catalogades com a problemes de salut pública a nivell mundial són aquelles que tenen un impacte significatiu en termes de morbiditat, mortalitat i costos econòmics. Aquestes poden ser infeccioses, cròniques, o relacionades amb factors ambientals i d'estil de vida. Entre elles es troben algunes com el VIH o l'hepatitis C, en les quals s'han produït grans avenços en els últims anys i s'esperen d'altres tants a mitjà termini per continuar transformant la vida dels pacients.

En aquest sentit, a futur, és necessari seguir evolucionant l'estratègia i, també, com explica Marisa Álvarez, executive director Medical Affairs de Gilead a Espanya: "La cartera de productes i organització per aconseguir un impacte encara major en els pacients que ho necessiten. A Gilead estem orgullosos de disposar d'un dels 'pipelines' més sòlids i diversos de la indústria farmacèutica, així com d'un porfolio de productes comercialitzats que ofereixen solucions a pacients amb malalties greus que amenacen la seva vida i que tenen necessitats mèdiques que no estan cobertes. El que ens mou és un únic objectiu, contribuir a construir un món més sa per a tothom".

Com per exemple els avenços en hepatitis. Els antivirals per a l'hepatitis C, a data d'avui, han assolit taxes de curació superiors al 90% i, de fet, s'està a prop de convertir Espanya en el segon país del món l'aconseguir acabar amb l'hepatitis C; encara que, malgrat aquests assoliments, el desafiament segueix sent la detecció primerenca i l'accés universal al tractament.

Similarment, la lluita contra el VIH ha experimentat avenços revolucionaris. La introducció de la teràpia antiretroviral ha transformat el VIH d'una sentència de mort a una malaltia crònica manejable. A més, la profilaxi preexposició (PrEP) ha emergit com una eina poderosa per prevenir la infecció pel VIH en persones d'alt risc.

I a això es suma que en el camp de la curació, explica Álvarez, "s'han fet passos ferms engegant un programa ambiciós de desenvolupament, combinant diferents molècules, amb l'objectiu d'intentar aconseguir el gran repte de la cura de la infecció pel VIH. Disposem de dades en models preclínics que ens encoratgen a continuar estudiant combinacions d'agents que, d'una banda, 'desperti'" al virus dels reservoris i per un altre, estimulin al sistema immune per lluitar contra el virus i així aconseguir la cura funcional, és a dir aquella que permeti que el VIH no es repliqui encara sense tractament antiviral. Però és cert que, encara que la nostra meta aspiracional és aconseguir la curació, aquest és un desafiament que portarà molt temps".

Obesitat

L'obesitat és potser un dels desafiaments de salut pública més importants d'aquest segle. Es tracta d'una malaltia que, de forma silenciosa, també es configura com un problema en augment. Tan sols a Espanya, el 55,8% de la població major de 18 anys té sobrepès, malaltia sobre la qual existeix desconeixement i, igual com en el VIH, s'enfronten a importants estigmes. "Cal anar més enllà de la idea que només guanyen pes o pateixen obesitat les persones més sedentàries. Hi ha molts més factors que poden influir en el seu desenvolupament", va recalcar Albert Lecube, endocrí i vicepresident de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat,

Però, no obstant això, els avenços han estat grans. Associada amb nombroses malalties cròniques, com la diabetis tipus 2 i les malalties cardíaques, la lluita contra l'obesitat ha adquirit una nova urgència. Els enfocaments han evolucionat des de la dieta i l'exercici, cap a una comprensió més profunda de la genètica, el metabolisme i els factors socioeconòmics que contribueixen a l'obesitat.

Malalties neurodegeneratives

L'Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa devastadora, continua sent un altre dels desafiaments més grans en la salut pública. Encara que el progrés ha estat lent, s'han aconseguit avenços en la comprensió de la patologia. De fet, estudis recents s'han centrat als marcadors biològics per a un diagnòstic més primerenc i precís.

Encara que queda molt camí per recórrer, el futur es mostra prometedor. "Podem esperar l'aparició de més opcions terapèutiques que modifiquin el curs de la malaltia, ja que s'està avançant de manera decidida en noves línies d'investigació complementàries al beta amiloide. Un exemple en aquest sentit serien els fàrmacs en desenvolupament dirigits a alentir la formació o facilitar l'eliminació dels cabdells neurofibril·lars de proteïna tau", va ressaltar el director metge de l'àrea de Neurologia de Lilly España, el doctor Antonio Ciudad,

Càncer

El càncer, amb la seva multitud de formes i complexitats, continua sent un gegant en l'àmbit de la salut pública. L'última dècada ha vist avenços significatius en la teràpia personalitzada, amb tractaments dissenyats per atacar mutacions genètiques específiques als tumors. La immunoteràpia, que utilitza el sistema immunitari del pacient per combatre el càncer, ha mostrat resultats prometedors en diversos tipus de càncer.

"En el camp de l'oncologia, en general, s'han aconseguit molts avenços en innovació i accés de tractaments. Això suposa una gran revolució i està repercutint en més supervivència i en millor qualitat de vida per als pacients", va afirmar la presidenta del Grup Espanyol de Pacients amb Càncer i de l'Associació Espanyola d'Afectats per Limfomes, Mielomes i Leucèmies (AEAL), Begoña Barragán. "Si entrem en l'àrea de l'hematoncológica, el més nou són les teràpies CAR-T que s'estan aplicant per a alguns càncers de la sang, encara que no tenim tots disponibles al nostre país," va destacar.

El diagnòstic primerenc continua sent un pilar fonamental en la lluita contra el càncer. Les tecnologies d'imatge avançades i les proves de detecció genètica estan facilitant la identificació de càncers en etapes inicials, on el tractament és més efectiu.

Telemedicina

En els últims cinc anys, la telemedicina a Espanya ha experimentat un creixement i desenvolupament significatius, impulsats principalment per la pandèmia de covid-19. Aquest període ha marcat un punt d'inflexió en l'adopció i acceptació de la telemedicina, tant per part dels professionals de la salut com dels pacients.

El seu impuls s'ha aconseguit gràcies a una col·laboració més gran entre el sector de la salut i el tecnològic, amb empreses tecnològiques oferint solucions específiques per a les necessitats dels professionals de la salut i els seus pacients. Una de les companyies pioneres és Quirónsalud que, mitjançant l'aplicació de protocols i IA previs a la consulta, poden fer proves abans que el pacient acudeixi a l'especialista, reduint l'espera i resolent-ne en la primera visita més del 30% dels casos.

"Actualment, tenim prop de 7 milions de pacients al portal per a pacients MiQuirónsalud, la qual cosa els permet contactar amb els professionals sanitaris abans d'acudir als nostres centres, portant una relació directa durant el seu procés assistencial i continuant el seu seguiment després de l'alta sense haver d'acudir als centres de forma innecessària, accedint amb immediatesa i de manera personalitzada als serveis assistencials que necessiten", va indicar el director d'Organització, Processos i TIC de Quirónsalud, Ángel Blanco

Aquests són només alguns dels exemples aconseguits en aquests anys, però que, sens dubte, han permès que la salut global hagi evolucionat considerablement. Tot i així, no s'ha de perdre de vista que cal continuar treballant. L'accés equitatiu als tractaments avançats, la prevenció efectiva de malalties i l'adaptació a les noves amenaces de salut són crucials per continuar millorant la salut de les poblacions a nivell mundial.