Les persones que viuen en urbanitzacions, que van a les piscines públiques o les que any rere any passen les seves vacances a la platja hauran d'esperar per saber al cent per cent què passarà amb aquests espais aquest estiu. Perquè el cert és que amb prou feines hi ha dades fiables que donin llum sobre el comportament de l'actual coronavirus al medi aquàtic o a la sorra.

Per aquesta raó, des del Govern i en coordinació amb l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), s'ha traslladat al CSIC la necessitat de conèixer aquesta circumstància abans de decidir què fer de cara al públic. Es tracta d'una informació essencial per prendre mesures i aquest estudi permetrà saber, entre altres coses, com es comporta el virus a l'aigua.

Una vegada coneguts tots aquests punts, caldria dissenyar protocols i veure com es desinfecta la zona que hagi estat ocupada si des de l'estudi es conclou que hi ha necessitat d'això, i de tal manera que no afecti l'ecosistema d'aquests espais. Perquè aquesta és una altra qüestió important: si fa falta, com es pot desinfectar l'aigua del mar? o la sorra de la platja per la qual contínuament estan asseguts o caminant les persones?

Aquest i altres punts són algunes de les claus que està abordant el sector turístic, que es troba immers en aquests dies en l'elaboració d'una sèrie de protocols o especificacions tècniques de caràcter higienicosanitari per a subsectors turístics tan diferents com els serveis de restauració, hotels i apartaments turístics, allotjaments rurals, càmpings i ciutat de vacances, albergs turístics/hostels, balnearis, camps de golf, agències de viatge, turisme industrial, transport turístic per carretera, guies, ports esportius, lleure nocturn, espais públic singulars, platges oficines d'informació turística, espais naturals protegits, parcs temàtics, turisme MICE (congressos, convencions, incentius i esdeveniments) i museus.

Per a cada un d'ells s'està elaborant un protocol específic, per al que compta amb les patronals, les comunitats autònomes, els municipis i la Secretaria d'Estat de Turisme, així com amb dues organitzacions de l'àmbit mèdic: l'Associació Espanyola de Serveis de Prevenció Laboral i l'Organització Metge Col·legial. Pel que sembla, les dues bases sobre les quals s'assentaran aquestes mesures sanitàries són la seguretat i la viabilitat de la seva implantació. Perquè hi ha moltes preguntes per respondre, des d'aquesta de l'aigua fins a la utilitat d'unes màscares en un restaurant, passant per l'ús de mampares a les platges.

Des de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola es recorda que aquests protocols seran els oficials perquè comptaran amb la validació de les autoritats sanitàries i recolliran les mesures que podran prendre els empresaris i gestors de recursos turístics. Arribaran de forma gratuïta a tots i seran fruit del consens. Però mentre arriben, en aquestes dues setmanes aconsellen al sector mantenir una especial prudència a l'hora d'implementar qualsevol tipus de mesura i de realitzar inversions que poguessin finalment no adaptar-se al requerit.