Nova fita de la medicina i un bri d'esperança en un context de falta d'òrgans humans disponibles per fer trasplantaments. Ha passat als Estats Units, on el passat divendres, un grup de cirurgians van trasplantar el cor d'un porc genèticament modificat a un pacient. Aquest és David Bennett, un home de 57 anys a qui se li havien esgotat les opcions per un trasplantament ordinari a causa de les seves condicions. Davant aquesta situació, el Centre Mèdic de la Universitat de Maryland va decidir "per motius compassius" provar aquest procediment del tot extraordinari. Ara, dies després de l'operació, Bennett, que patia arrítmies, es troba en bon estat i sota vigilància mèdica.
El pacient era plenament conscient que res no li garantia que aquesta cirurgia experimental pogués funcionar. "Era morir o fer aquest trasplantament. Volia viure, sabia que hi havia poques possibilitats, però és la meva darrera opció", va explicar Bennett un dia abans de la intervenció en un comunicat de la Universitat de Maryland. Encara és aviat per saber si aquesta operació aconseguirà allargar la vida del pacient. Més enllà d'això, suposa una passa endavant molt important en la recerca per poder arribar a trasplantar òrgans d'origen animals a humans per salvar vides: serà aquest el cas del David Bennett i el cor de porc genèticament modificat? De moment, diu la Universitat, ha quedat demostrat que pot funcionar sense que es generi un rebuig immediat.
110.000 ciutadans en llista d'espera
L'Administració de Drogues i Aliments dels EUA va autoritzar aquesta intervenció a finals de desembre. Bennett, enllitat des de feia mesos a causa de la seva malaltia, va ser informat dels riscos que suposava per ell l'operació, ja que és una tècnica experimental. "Ha estat una cirurgia revolucionaria i suposa una petita passa més a la solució de la crisi d'escassetat d'òrgans. No hi ha prou cors humans de donants disponibles per cobrir tots els receptors", així es va pronunciar Bartley Griffith, el metge encarregat de la intervenció.
Actualment, uns 110.000 ciutadans dels Estats Units esperen un trasplantament d'òrgans. Aquests no sempre arriben a temps: més de 6.000 pacients moren cada any en la llista d'espera, segons ha informat la Universitat.
Modificació
El fet que el cos de Bennett no hagi rebutjat automàticament el cor de porc suposa un canvi molt important respecte a anteriors intents. En passades ocasions, els òrgans animals eren rebutjats amb molta rapidesa, com en el cas de la nena Fae, que el 1984, sent un bebè, va sobreviure 21 dies amb el cor d'un babuí. La principal diferencia en el cas de Bennett rau en el fet que el cor havia estat sotmès a una edició genòmica per retirar-li un sucre de les cèl·lules, que era el responsable del rebuig pràcticament immediat dels òrgans.