La campanya de vacunació del coronavirus avança a bon ritme. Potser és per això que el Ministeri de Sanitat ha obert la porta aquest dilluns a plantejar en les pròximes setmanes la fi de l'obligatorietat de portar mascareta en espais exteriors. De fet, segons ha comentat en roda de premsa aquest mateix dilluns el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, podria ser qüestió de "no molts dies", tot i que la decisió final estarà lligada a la situació epidemiològica de cada regió. Malgrat tot, ha exposat que hauria d'estar per sota d'una incidència acumulada (IA) de 150 casos per cada 100.000 habitants –Catalunya està, amb dades d'aquest dimarts, 169,82 per cada 100.000 habitants–.

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) va dir fa unes setmanes que es mostrava favorable al fet que s'aixequés l'obligació de portar mascaretes en determinades situacions de la pandèmia a Europa igual que els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units. 

El paper de la mascareta

Però què diuen els experts? És prudent o massa aviat? "Si la vacunació arriba al nivell determinat i la transmissió baixa, és moment d'eliminar restriccions",  comenta doctor Benito Almirante, cap de malalties infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron. Una cosa que no s'ha de confondre amb la immunitat de grup que vol dir "que la transmissió del virus és baixa o testimonial" perquè el que es valora ara "és reduir les restriccions per la transmissió".

Un nen i una nena amb la mascareta posada abans de sortir de casa / Unsplash

En aquest sentit, Almirante ho posa en el mateix punt que la reducció de la mobilitat entre les persones. "És una mesura més, però la mascareta és la més emblemàtica" perquè durant la pandèmia la mascareta ha tingut molta significació amb el coronavirus. "És evident que quan es posa això sobre la taula desperta un gran interès, afecta la vida de les persones". 

"La mascareta és una eina molt útil per evitar contagis, però també és molt molesta, per això és possible que sigui una de les primeres mesures a desaparèixer. No hi ha un moment concret a partir del qual la mascareta deixi de ser important: aquesta és una decisió que pren cada país segons li convé", matisa el metge i investigador Salvador Macip.

I afegeix que "el que està clar és que la mascareta és més útil en espais tancats, quan hi ha més possibilitat de contagis, i no tant a l'exterior, quan el risc és més baix. Per tant, és probable que primer veiem que es permet no usar-la en espais oberts. Eliminar-la també a interiors despendrà de l'estratègia de cada país". 

Una persona sosté una mascareta / Unsplash

En aquest sentit, Almirante i Macip tampoc no han mostrat sorpresa davant les paraules de Simón tot i que 'els dies' els tradueix de la seva resposta en un "aviat". "L'ECDC i la CDC ja ho van posar sobre la taula fa dies, per tant, seria molt sorprenent que es prengués una mesura –política– sense estar avalada –científicament–", exposa el cap de malalties infeccioses. D'aquesta manera, determina que la situació no és gens comparable amb la de l'estiu de l'any passat, i calcula que a mitjans de juny hi haurà un 50% de la població vacunada. El gruix important de la població que té més números d'emmalaltir pitjor, ja estarà vacunat. 

Què fan als EUA i Regne Unit

"Els Estats Units i el Regne Unit ho acaben de fer, però tenen un percentatge de població vacunada molt més alt. En 'pocs dies' Espanya no arribarà a aquest nivell de vacunació. Cal recordar que eliminar mascaretes augmenta el risc de contagis, poc o molt en funció de quant virus circula i quanta població està immunitzada. Per tant, si es fa, s'ha d'estar atent per veure si els casos repunten. Tenim l'avantatge que hi ha països que estan millor i ho estan fent primer, per tant el més lògic seria esperar a veure com els va abans de fer-ho també nosaltres", conclou Macip.

 

 

Imatge principal: un noi es col·loca una mascareta quirúrgica / Unsplash