El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha advertit aquest dijous que si la situació epidemiològica està descontrolada "és evident que la tornada a l'escola serà molt més complexa o que fins i tot es pot acabar ajornant o reduint a coses que no toquen".
"Si estimem els nostres petits, els nostres joves, i creiem que l'etapa d'educació és molt important, des de l'altre costat hem de fer esforços, i l'administració també, per intentar que el nombre de casos (de contagi) sigui el mínim possible", ha assenyalat en declaracions a Catalunya Ràdio.
Aconseguir-ho, ha dit Trilla, permetria donar "una certa tranquil·litat" a l'inici de curs escolar, cosa que és "fonamental aquest any".
Aquest matí, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que si la pandèmia segueix evolucionant com ho està fent les últimes setmanes "segurament" els alumnes hauran de començar el curs amb mascareta, si bé ha asseverat que l'inici de curs està "garantit".
“No serà un curs normal”
Sobre això, Trilla ha demanat a Bargalló i a la consellera de Salut, Alba Vergés, que tinguin "paciència" perquè "no serà un curs normal", encara que ha indicat que si tothom posa "una mica de seny", "una mica de paciència" i s'intenten mantenir les condicions perquè el virus es transmeti el mínim possible, l'inici de curs pot ser "una mica normal ".
Trilla també ha fet una crida a la prudència perquè "el risc existeix" i "mai serà 0".
Preguntat sobre les ràtios d'alumnes per classe, Trilla ha assenyalat que des d'un punt de vista de salut pública "és obvi que com menys persones, millor", ja que la situació estaria "més controlada" i hi hauria "menys risc de contagi", si bé ha reconegut que un nombre reduït d'alumnes per aula comporta "moltes complicacions organitzatives".
Trilla ha qualificat d'"inestable" la situació de l'epidèmia a Catalunya i ha alertat que si el virus avança caldrà seguir "estratègies defensives".
Trilla ha avisat també que les reunions familiars poden acabar generant "una falsa sensació de seguretat" si són "multitudinàries i es fan en espais tancats".
Preguntat pel canvi de perfil dels malalts de Covid, Trilla ha indicat hi ha una "tendència" de pacients més joves i que n'hi ha "pocs" d'entre 30 i 45 anys que acaben a la Unitat de Cures Intensives "amb quadres realment greus".
"La probabilitat que a una persona jove li toqui és més baixa, això és absolutament cert, però no és zero, i n'estem veient casos. Això hauria d'afegir un punt més de prudència a tota la societat, però especialment a la gent més jove, que és la que està transmetent ara o rebent més casos de la malaltia", ha sentenciat.