Els principals responsables dels hospitals catalans han avisat que aquesta setmana és clau per veure si cal anar a un confinament molt més dur. La directora de l'Hospital Universitari de Bellvitge, Cristina Capdevila, ha definit de "Filomena sanitària" en una entrevista a ElNacional.cat el que viurem aquests propers dies. Avui, en declaracions a TVE, l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic Antoni Trilla també ha anat en aquesta línia i ja ha marcat dates: "Hem d'esperar cinc o sis dies per si cal posar el fre".
Per fre entén un confinament com el del mes de març passat: "Si això es descontrola i el sistema sanitari pot patir de debò, el que funciona és un tancament dur i curt, és a dir, quinze dies, i podria ser per una previsió de col·lapse". Les dades i les previsions situen Catalunya en risc factible de col·lapse sanitari. "Menys tranquils, estem de tot. Estem malament, això és una realitat, i la pujada probablement arriba entre avui i el 20 de gener. I si no s'inverteix la tendència, saturarem els llits d'UCI".
Alguns hospitals ja han començat a desprogramar cirurgia però cal no perdre de vista que, més enllà d'intervencions prorrogables, les malalties oncològiques no poden patir demores. La situació pot ser similar a la de la primera onada del 2020, però amb dues diferències: ara hi ha una experiència prèvia positiva, però falta més personal: "Tant de bo m'equivoqui, però ja hi ha hospitals que han de derivar cirurgia a poc a poc, conforme ens anem saturant tots a la xifra de 600".
Critica el sistema electoral
El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, adverteix que el vot electrònic és impossible fer-lo efectiu perquè calen majories parlamentàries. Aquest sistema o d'altres que puguin minvar el risc de contagi són propostes que el doctor Trilla demana que es posin sobre la taula i es facin efectives. A més, lamenta el retard en avenços d'aquesta mena amb la situació excepcional de pandèmia que fa mesos que es viu: "Votar tots fent cua i a la mesa electoral no ho entenc, i si no es pot canviar la llei electoral és molt difícil". Per tot plegat creu que "en el segle XXI s'hauria de poder votar d'altres maneres".
Amb la prudència que el caracteritza a l'hora de fer valoracions polítiques, demana remar tots en una mateixa direcció: "Entenc que un Govern de més unitat, solidesa i que tots deixin de fer oposició política en salut seria ideal, però el món ideal no és el que tenim i hem d'escoltar crítiques que només són per fastiguejar. Gaire esperançat perquè es posin d'acord en aquest tema, no ho estic".
Precisament qui s'ha emportat totes les lloances és el ministre de Sanitat, Salvador Illa: "Li ha tocat un dels papers més dolents de la pel·lícula, em sembla una persona honesta i treballadora. Entenc que és bo que estigui al capdavant del ministeri de Sanitat i espero i desitjo que la campanya s'aturi fins que toqui".