Una segona onada de coronavirus abans de la tardor seria pels experts sanitaris una molt mala notícia. Així ho ha asseguretat el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, en declaracions a Catalunya Ràdio. "Un rebrot en ple mes d'agost seria decepcionant", ha avançat el doctor. Si passés, aniria en contra la tasca que desenvolupen els sanitaris aquestes setmanes, centrats en el rastreig i seguiment de casos, i en la potenciació de mesures per frenar el contagi.
La setmana passada es van detectar a Barcelona 150 positius per Covid-19 confirmats amb prova PCR. Això vol dir 60 casos més que la setmana anterior, quan van ser 90. Tot i això, Trilla, ha afirmat que es tracta d'un "petit augment" i que la capital catalana no viu "ni de lluny" la situació de Lleida. L'epidemiòleg ho justifica amb la finalització de les restriccions durant la desescalada, i explica que amb la mobilitat, aquest augment era "previsible i esperable". En aquest sentit, ha explicat que hi ha hagut una superposició de dos tipus de resultats: xifres de PCR positives barrejades amb proves serològiques que corresponen a casos antics.
Risc de contagi comunitari en auge
El brots de Covid-19 al Segrià s'han doblat en una setmana i han pujat dels 7 als 14. En concret, són en 10 empreses hortofructícoles, 2 residències de gent gran, a l'alberg Jericó (26 casos) i en un edifici del Centre Històric (15). Des del Departament de Salut s'ha insistit en la importància de les mesures de seguretat com la mascareta, la distància i el rentat de mans i la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, preveu que durant 10 o 15 dies continuïn augmentant els casos perquè les tendències, ha dit, "no canvien d'un dia per un altre".
Trilla ha constatat que s'està perdent una mica la traçabilitat al Segrià i que "falta reforçar, i molt, la vigilància epidemiològica". "Amb el temps transcorregut i totes les passes que s'han donat, sembla que la primera vegada que s'ha de provar la bondat d'aquest sistema de detecció i seguiment ens hem quedat curts o alguna cosa no ha anat bé", ha resumit Trilla, que ha remarcat que el nombre de casos ha ultrapassat la capacitat de seguiment "per manca de recursos i per la complexitat inherent d'aquests casos".
Si en 15 dies la incidència del virus no baixa, Salut no descarta mesures més extremes com el confinament domiciliari.
124 persones ingressades i aïllades
Actualment hi ha 57 persones ingressades en hospitals. Concretament 8 a l'UCI de l'Arnau de Vilanova de Lleida i 18 en dues clíniques privades. A més, s'han posat a disposició de Salut 12 llits més a la Nova Aliança, preparats per rebre malalts. A l'Arnau, s'ha destinat una altra planta a malalts de covid-19 i per tant són ja dues les plantes reservades a l'hospital lleidatà per a la pandèmia.
Per altra banda, hi ha 124 persones aïllades en els allotjaments gestionats per la Generalitat (54 a la Manreana i 35 a l'Hotel Rambla, Nastasi 35). Farreny ha explicat que s'està treballant per ampliar espais. "Estem parlant amb alcaldes i estem buscant algun hotel tant per contactes com per professionals perquè potser vindran reforços sanitaris i necessitaran allotjament. Godoy ha concretat que on s'ha detectat més transmissió social del virus és a la ciutat de Lleida, Alcarràs, Soses i Seròs.