L'epidemiòleg català de referència Antoni Trilla ha analitzat, des d'un punt de vista sanitari les manifestacions d'ahir convocades per l'Assemblea coincidint amb la Diada i conclou que "excepte algunes imatges a última hora, ahir no hi va haver aglomeracions sense mesures. El risc es va intentar minimitzar al màxim, i això diu molt dels participants i organitzadors". El metge i cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic ha lloat en una entrevista a RAC1 el paper de l'ANC i ha posat l'accent en els CDR com els únics que no van tenir en compte les mesures sanitàries que el coronavirus exigeix en aquests moments.
Sense entrar en cap ideologia, Trilla ha assegurat que la Diada no ha estat perillosa: "El risc de les manifestacions d'ahir és molt baix". I ha fet una crida a no barrejar la política amb la salut: Des d'un punt de vista epidemiològic, no s'haurien de barrejar interessos polítics". En la línia del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el doctor Trilla també considera que l'estabilització relativa existeix i ha concretat el concepte de la següent manera: "És una mala notícia que a aquestes alçades encara estem batent rècords de contagis. Però és una bona notícia que el tipus de malalt reflecteix més la realitat de la pandèmia, amb un 80% de casos lleus i molts asimptomàtics".
Retorn a les escoles
El Departament de Salut està estudiant reduir la quarantena de 15 a 7 dies. Argimon admet que ell preveia puntualitzar i rebaixar a deu dies només però el debat està damunt la taula dels experts científics. A França, ja s'ha decretat aquest canvi que redueix el confinament perquè el risc de càrrega vírica està concentrat, en la majoria dels casos, a la primera setmana. El doctor Trilla també va en aquesta línia: "És raonablement segur escurçar el període d'aïllament dels contactes a deu dies, igual que els positius. Hi ha molt poca gent, entre un 1-3% dels casos, que pot contagiar més tard".
Aquest nou escenari podria facilitar també el ritme del curs escolar i els propis entorns familiars però Trilla fa una crida a no córrer riscos: "Els símptomes són molt comuns i difícils d'interpretar. Davant del dubte, quedem-nos a casa. Deixarem molts nens a casa que afortunadament no tindran covid-19". Un raonament que fa totalment compatible amb la necessitat imperiosa de tornar a l'escola: "Per la salut i el desenvolupament dels nens és molt pitjor que l'escola estigui tancada que no que de tant en tant hi hagi un cas i s'hagi de tancar una classe". El missatge dels polítics i els governants és el mateix: admeten que hi haurà contagis a les escoles però caldrà "limitar l'abast a un grup per no tancar tot el centre".