No es pot atribuir a la manifestació del 8-M l'explosió de contagis de coronavirus a l'Estat, perquè el dia abans i el dia després es movien el mateix nombre de milers de persones per Madrid i Barcelona perquè no hi havia cap restricció. Així s'ha pronunciat el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, davant la investigació oberta per un jutjat de Madrid en aquest sentit.
Trilla, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha assegurat que "pot haver contribuït al contagi, potser sí, però va ser l'esdeveniment únic significatiu que va fer que de res passéssim a tot? Ja teníem bastant i no ho vèiem, i després n'hi va haver més", ha indicat a Catalunya Ràdio. El doctor ha recordat que llavors es pensava que la majoria de casos de coronavirus eren importants mi que es podien diagnosticar i aïllar.
Bastants casos en circulació
Vista ara la situació, Trilla ha concedit que el 8-M ja hi havia bastants casos en circulació, i potser es podria haver adoptat una actitud "més estricta", però ha insistit que no només es va moure molta gent per la manifestació, sinó que la pròpia mobilitat de grans ciutats com Madrid o Barcelona ja implicava milers de persones. "Se'ns van passar per sota molts casos que no els vam detectat, perquè o eren asimptomàtics o hi havia més transmissió que la que podíem detectar en aquell moment", ha conclòs.
Quan a l'augment de contagis de coronavirus a Lleida, el cap d'Epidemiologia del Clínicha remarcat que el repunt s'ha detectat molt ràpid i s'han traçat bé les cadenes de contactes. Ha reconegut que hagués estat més preocupant si aquest rebrot s'hagués produït en una zona més densament poblada com Barcelona.
MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris
MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries