Motxilles i nens que es retroben a les escoles amb els seus amics que no han vist durant tot l'estiu. Aquesta clàssica imatge de cada setembre, enguany, marcat per la pandèmia de coronavirus, és el gran repte dels especialistes mèdics que volen garantir que la tornada als centres educatius es pugui fer amb totes les garanties de seguretat i sanitàries tant pels més petits de la casa com pels seus familiars o els docents.  

"La reobertura a les escoles, instituts i universitats. És el tema més important sobre la taula perquè no es pot mantenir l'activitat docent tancada", ha dit Antoni Trilla, cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic. El principal repte és evitar que als centres educatius hi hagi una gran aglomeració de persones en espais tancats, cosa que complica la logística per evitar la propagació de la Covid-19.  

Uns joves en un institut el passat juny /Sergi Alcàzar

Tests massius

Una de les propostes és que es facin tests massius PCR als alumnes i el personal docent. Ara bé, Trilla alerta que això no funciona si no es fa de manera continuada. “Aquestes proves PCR et diuen si avui estàs infectat o no, si ets asimptomàtic o no, però demà et pots infectar. S'han de fer seriades cada setmana, que és el permet que la gent segueixi sense coronavirus", ha defensat l’especialista en una entrevista a RAC1.

Una de les opcions és que aquests tests es poguessin fer de manera massiva el primer dia de classe i, a partir d’aquí, quan una persona té símptomes hauria de quedar-se a casa i fer-se un test per detectar si té la Covid-19. “"El retorn escolar té una complexitat molt gran de logística", ha assenyalat Trilla.

Una logística que també és complexa a les grans ciutats. En aquest sentit, la realitat que els tests massius de PCR busquen detectar persones que són asimptomàtiques i, per tant, tenen la malaltia sense saber-ho i poden infectar altres persones que no ho són.

Ara bé, creu que aquesta experiència que s’ha dut a terme a barris de Ripollet, on s’han fet tests massius porta per porta, o a Sabadell i Terrassa, on s’han instal·lat envelats, és complicat replicar-la a grans ciutats amb un elevat nombre d’habitants. En aquest sentit, ha manifestat que s’hauria de gestionar bé el volum de persones, però “no es pot descartar que aquestes proves s'hagin de fer en el futur i si s'ha de fer a més gran escala serà més complex, però ja tindrem aquesta experiència".

Situació actual

Actualment, segons Trilla, “no hi ha una situació descontrolada al territori”, alhora que adverteix que s’ha d’analitzar la situació setmanalment per prendre les mesures de control pertinents. En el cas de Barcelona, ha exposat el doctor, s’ha registrat un cert increment d’ingressos en els darrers dies, però que segueix el patró d’altres llocs: persones joves. Per contra, ha recordat que a l'hospital Arnau de Vilanova, a Lleida, s’han pogut tancar les plantes destinades a atendre malalts de coronavirus. Per tot això, ha valorat que, per ara, els sanitaris treballen “sense una pressió excessiva”.

Aquest agost en què molta gent ha marxat de vacances, ha recordat que aquestes “han de ser minimalistes”. Per això, ha dit que s’han d’evitar contactes amb persones més enllà del cercle habitual i, d’aquesta manera, evitar la propagació del virus.

 

Incertesa a la tardor

D’altra banda, també ha considerat que la situació a la tardor és incerta. Per una banda tot apunta que hi haurà un rebrot fruit de la baixada de les temperatures, per la qual cosa la gent es queda a casa i això incrementa el risc de contagi.

A més, en aquesta època la Covid-19 també haurà de conviure amb altres virus estacionals d’aquesta època com la grip. Davant aquesta situació, ha assegurat que els hospitals ja s’estan preparant.

Ara bé, també ha remarcat que la consciència de les persones enfront del risc no és la mateixa que quan es va iniciar la pandèmia.

“En la segona onada, la població està prenent mesures de protecció, també hi ha gent que ja s'ha infectat, els immunes... És probable que la propagació del virus no sigui la mateixa. Ens hem de preparar per als pitjors o millors escenaris", ha afirmat.

 

App per a rastrejos

El govern espanyol ahir va presentar una nova app que permet que les persones sàpiguen si han són a prop d’una persona que ha tingut algun tipus de contacte amb el virus. Trilla ha defensat que és una eina útil, però que és un complement al rastreig manual. A més, ha assegurat que ell mateix se la descarregarà, ja que garanteix totalment la privadesa de les dades. 

"La gent s'emportarà una sorpresa de com de prop estan de persones que poden ser portadores", ha sentenciat.