El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha recomanat a les persones més vulnerables que es vacunin de la grip per evitar col·lapsar els hospitals amb una doble epidèmia, la de grip i la de coronavirus.
"Si ens estalviem un percentatge alt de gent que no agafi la grip, anirem tots millor", ha dit Trilla en una entrevista a l''ARA'. Segons el doctor, les persones de més de 60 anys, el personal sanitari i les embarassades s'haurien de vacunar "per protegir-se ells i protegir el sistema sanitari". Preguntat per la vacuna contra la Covid-19, i en concret sobre els estudis d'Oxford, Trilla ha dit que "la velocitat és extraordinària" i que ja s'estan fent "els envasos per a un producte que encara no s'ha fabricat".
"Aquesta tardor no hi haurà vacuna, la tardor del 2021 és probable que la pugui tenir almenys la població més vulnerable, i el 2022 jo espero que sí, que estigui disponible per a tothom", ha dit el cap d'Epidemiologia del Clínic.
El doctor ha recomanat fer "un estiu minimalista" amb "família i tranquil·litat". "Si hem d'anar a veure amics, si us plau, distància física, mascaretes, res de trobades multitudinàries, i a l'exterior sempre que es pugui", ha demanat.
"Hauria ajudat una desescalada "una mica més lenta"
Trilla ja va reconèixer a Rac1 que hauria estat millor una desescalada "una mica més lenta". Això, sumat a un compliment estricte de les mesures de seguretat per part de tothom, hauria ajudat a "anar millor". "Ens hagués agradat que hi hagués hagut una mica més de temps amb la desescalada" ha respost en ser pregunta pel fet que Barcelona i Lleida van estar un dia en fase 3.
D'altra banda, ha constatat la tendència a "frenar" els contagis però ha instat a esperar uns dies. El doctor també ha avalat que Salut pugui prendre alguna mesura per evitar que grups es reuneixin al carrer durant la nit perquè pot "ajudar a controlar" el virus.
Trilla ha explicat que quan abans s'obre la mobilitat i es reprenen els contactes, sempre que no es facin totes les coses bé, "és més fàcil que hi hagi contagis i per tant és possible que el virus tingui major facilitat per poder-se encomanar".
Tot i això, ha reconegut que no es podia mantenir el confinament total molt més temps i que era "necessari fer determinada obertura". "Que s'hagués pogut fer més lenta? Millor. Sembla que la decisió va ser fem-ho més ràpidament i això és el que tenim sobre la taula", ha valorat.
Pel que fa a la situació actual, ha afirmat que hi ha una "calma tensa" i que a Barcelona hi ha bones notícies segons les dades de casos dels darrers dies però ha insistit que aquestes són encara "provisionals". Trilla ha afirmat que l'experiència de la pandèmia els ha fet aprendre que els números "són sempre difícils" i que hi poden haver retards en la notificació o actualitzacions.