Troballa clau de científics catalans sobre l'avenç de l'Alzheimer. Concretament, el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) —centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall— ha publicat un estudi que confirma que l'acumulació de beta amiloide pot causar dany cerebral en etapes primerenques de la malaltia. Tal com s'ha anunciat aquest dilluns, la troballa ha estat publicada a la revista Alzheimer's & Dementia: Journal of the Alzheimer's Association i proporciona noves claus sobre com es desenvolupa la malaltia, alhora que obre la porta a enfocaments preventius i tractaments més primerencs que en podrien alentir l'avenç.

La cosa és que, fins ara, es creia que la neurodegeneració a l'Alzheimer es produïa únicament quan estaven presents dues proteïnes clau: la beta amiloide i la tau —especialment, en la neurodegeneració que afecta el lòbul temporal medial del cervell, una regió essencial per a la funció de la memòria—. Però aquest nou treball suggereix que l'acumulació de beta amiloide pot, per si sola, desencadenar el dany cerebral i pèrdua de memòria a les primeres etapes. És a dir, sense la presència de nivells alts de tau.

Intervenir en etapes primerenques

L'equip d'investigadors del BBRC, liderat per Raffaele Cacciaglia, ha treballat amb dues cohorts independents de persones sense deteriorament cognitiu per analitzar dades mitjançant ressonàncies magnètiques d'alta resolució i marcadors de la malaltia. Així, els resultats demostren que l'acumulació de beta amiloide pot ser un indicador de canvis estructurals al cervell i un possible deteriorament de la memòria abans de l'aparició de símptomes evidents. "En els darrers anys, s'han aprovat els primers medicaments per reduir l'acumulació de beta amiloide al cervell de persones a les primeres fases de l'Alzheimer. Aquest avenç suggereix que intervenir en etapes primerenques, abans que apareguin símptomes, podria alentir la progressió de la malaltia. La beta amiloide sembla afectar directament l'hipocamp, una regió clau per a la memòria, per la qual cosa actuar de manera anticipada podria reduir significativament els riscos associats a l'Alzheimer", ha explicat Cacciaglia.

L'estudi ha analitzat mostres de líquid cefalorraquidi de 360 persones voluntàries de la cohort Alfa impulsada per la Fundació "la Caixa" i ha fet servir tecnologies d'última generació per capturar imatges de l'hipocamp, així com d'altres estructures del cervell mitjançant tècniques avançades de ressonància magnètica. A més, les dades dels participants Alfa han estat confrontades amb la cohort de validació EPAD, sense símptomes d'Alzheimer ni presència de proteïna tau.
 

Doctor Raffaele Cacciaglia, investigador del Barcelonabeta Brain Research Center / BBRC
El doctor Raffaele Cacciaglia, investigador del Barcelonabeta Brain Research Center / BBRC
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!