Troballa clau d'investigadors catalans amb la verola del mico, després que aquest agost ja se'n declarés un brot a Barcelona. La cosa és que un estudi liderat pel Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) ha demostrat la importància dels autotests a l'hora de diagnosticar els casos asimptomàtics o que no presenten la simptomatologia típica de la malaltia per frenar infeccions. El treball s'ha publicat aquest dilluns a la revista Nature Communications, amb la participació d'IrsiCaixa i l'Hospital Germans Trias i Pujol.
Els investigadors han avaluat una estratègia de cribratge del virus a partir de l'autopresa de mostres biològiques entre gais, bisexuals, altres homes que tenen sexe amb homes i dones trans —col·lectius "potencialment exposats" a la malaltia. La conclusió? Que limitar la prova només a les persones simptomàtiques resulta insuficient per fer front a possibles brots, ja que exclou moltes altres persones que podrien estar infectades i podrien transmetre el virus. La prevalença de la infecció estimada a partir de l'estudi va ser del 6,19% i, concretament, del 7,87% entre els homes cis gais. També es va enquestar els participants sobre la satisfacció amb l'automostreig, "certificant un alt grau d'acceptació per la seva facilitat i eficàcia".
La verola del mico a Catalunya
L'últim brot important de verola del mico a Catalunya va ser a Barcelona a l'agost, amb sis casos detectats al principi. Tanmateix, el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz, va assenyalar que les possibilitats que es produís un brot com el de l'estiu passat eren "molt remotes". I és que cal recordar que a finals de setembre del 2022 s'havien confirmat més de 2.000 casos de verola del mico i s'havien administrat gairebé 9.700 vacunes en diversos centres arreu del territori. Segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), en els brots detectats l'any passat la transmissió més probable va ser el contacte íntim amb parelles sexuals.
La verola del mico produeix símptomes menys greus que la verola, com ara febre, mal de cap, dolors musculars i erupció a la pell. La majoria de les persones afectades es recuperen en un període d'entre 2 i 4 setmanes. Es pot transmetre entre humans per contacte directe amb lesions de la pell, els fluids corporals (semen, saliva, pus, crostes) d'una persona infectada o amb objectes contaminats, com roba, roba de llit o tovalloles.