Una de les conseqüències a què s'enfronten les persones que pateixen o han patit la Covid-19 és la complicació en qüestions de coagulació sanguínia. Aquesta malaltia és multifacètica. Si bé, al començament de la pandèmia, es va pensar que era principalment una malaltia dels pulmons, ara se sap que diversos sistemes funcionals del cos humà es veuen afectats després de la infecció amb el patogen SARS-CoV-2.
Un d'aquests sistemes funcionals és la coagulació sanguínia. Els pacients amb Covid-19 tenen un major risc de trombosi i embòlies, com accidents cerebrovasculars, infarts pulmonars o de miocardi i fins i tot trombosis venoses profundes. Ara, investigadors de la Universitat Mèdica de Viena han demostrat que un membre del grup de medicaments anticoagulants no només té un efecte beneficiós sobre la supervivència dels pacients amb Covid-19, sinó que també influeix en la durada de la infecció activa amb el coronavirus. Els resultats es van publicar recentment a la revista Cardiovascular Research.
L'ús de medicaments que inhibeixen la coagulació sanguínia ha estat part de les pautes de tractament per a Covid-19 des de juliol de 2020. "Aquestes complicacions durant l'hospitalització tenen un impacte directe en el benestar dels pacients i augmenten el risc de morir per Covid-19", assegura David Pereyra del Departament de Cirurgia General de la Universitat Mèdica de Viena i primer autor de la publicació. I la ciència no ha desentranyat encara les seves causes.
El cert és que la coagulopatia observada en pacients amb Covid-19 és nova i difereix en molts aspectes dels problemes de coagulació prèviament coneguts. De fet, mostra característiques que, encara que són parcialment comparables amb altres malalties de la coagulació, no poden explicar-se per complet. Aquest grup d'experts va començar a buscar una explicació per a aquesta subcondició de Covid-19 a la primavera de 2020, en una fase primerenca de la pandèmia.
En una anàlisi multicèntrica de pacients amb Covid-19 a Viena, el grup va observar que la coagulopatia associada a Covid-19 passa gairebé exclusivament en pacients que requereixen cures intensives o en pacients que moren com a resultat de Covid-19. Encara que els fàrmacs anticoagulants milloren la supervivència dels pacients amb Covid-19, no mostren cap efecte sobre els processos immunològics relacionats amb la coagulació sanguínia (inmunotrombosis).
Tanmateix, les anàlisis van mostrar que el període d'infecció activa per SARS-CoV-2 es redueix en pacients tractats amb heparina de baix pes molecular, l'anticoagulant més comunament utilitzat. "En els pacients que reben aquest fàrmac, el temps d'infecció és una mitjana de quatre dies més curta que en els pacients que no són tractats amb heparina de baix pes molecular. Ens va sorprendre veure que l'heparina de baix pes molecular pot tenir un efecte directe sobre coronavirus i la seva infectivitat", assegura David Pereyra. Les dades experimentals mostren que l'heparina pot inhibir la capacitat del SARS-CoV-2 per unir-se a les cèl·lules, evitant així que s'infectin.