No són temps fàcils els que estem vivint. I un dels aspectes que més s'ha ressentit des que va començar la pandèmia del coronavirus, són les relacions socials. Des de fa mesos les persones espremen més que mai la tecnologia per tenir contacte amb el seu cercle familiar, d'amistats o de feina.

Ara una nova investigació de la Universitat de Texas a Austin ha revelat que hi ha moltes persones que trien amb massa freqüència enviar correus electrònics o missatges de text, quan és més probable que una trucada els reporti millor els sentiments de connexió que desitgen. L'estudi ha estat publicat a la revista Journal of Experimental Psychology.

Home escrivint a l'ordinador

Durant l'estudi, curiosament, les persones van preferir utilitzar el mètode d'escriure perquè pensaven que una trucada seria més incòmoda, però s'equivocaven, segons han assegurat els autors de la investigació. "Les persones se senten clarament més connectades a través dels mitjans de veu, però senten temor sobre la incomoditat que els poden produir, un fet que provoca que es vegin empesos a escollir els mitjans de text."

L'estudi

Els investigadors van demanar a 200 persones que fessin prediccions sobre com seria tornar a connectar-se amb un vell amic, fos per correu electrònic o per telèfon. Encara que els participants van intuir que una trucada els faria sentir més connectats, van dir que preferirien enviar un correu electrònic perquè es pensaven que trucar seria massa incòmode.

Després de l'experiència, els investigadors van descobrir que la trucada funcionava molt millor que un correu electrònic. "Respecte a l'experiència real, les persones van informar que sí que van formar un vincle significativament més fort amb el seu vell amic per telèfon que per correu electrònic, i no es van sentir més incòmodes", han revelat els autors de l'estudi.

En un altre experiment, els investigadors van assignar a l'atzar a estranys per connectar-se, ja anés enviant missatges de text durant un xat en directe, parlant per videoconferència o parlant entre ells. Els participants havien de fer i respondre una sèrie de preguntes personals tals com: "Hi ha una cosa que hagis somiat fer durant molt temps? Per què no ho has fet?" o "Pots descriure una vegada que hagis plorat davant una altra persona?".

Els participants no esperaven que els mitjans a través dels quals es comunicaven fossin importants, i en aquest cas també van predir que se sentirien tan connectats amb l'estrany a través de missatges de text com per telèfon.

Però els autors de la investigació van descobrir que quan realment interactuaven, les persones se sentien significativament més connectades quan es comunicaven parlant que escrivint. I, novament, van trobar que no era més incòmode escoltar les veus dels altres. De fet, la mateixa veu, fins i tot sense senyals visuals, semblava ser part integral de la vinculació.

Dona parlant pel mòbil

En enfrontar-se a un altre mite sobre els mitjans basats en la veu, els investigadors van programar el temps dels participants per tornar a connectar-se amb el seu vell amic. Van descobrir que les trucades tenien aproximadament el mateix temps que llegir i respondre al correu electrònic.

Els investigadors van dir que els resultats revelen i desafien les suposicions de les persones sobre els mitjans de comunicació en un moment en què la gestió de les relacions a través de la tecnologia és especialment important.