Les farmàcies catalanes ja comptabilitzen les persones que han donat positiu en els autotests d'antígens al seu domicili sense necessitat de comprovar-ho amb una PCR al CAP. De fet, Catalunya és l'única comunitat dins l'Estat que ho fa. Galícia, Navarra, el País Basc i l'Aragó registren els resultats de les proves d'antígens supervisades per farmacèutics, mentre que Múrcia, Cantàbria i La Rioja necessiten la confirmació d'una PCR. Altres, com ara Madrid, tenen un registre de les proves d'autodiagnòstic, però no les notifiquen al ministeri. Aquestes diferències a l'hora de comptabilitzar i notificar els casos de covid preocupen a la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Ahir, la titular de Sanitat es va veure obligada a recordar a les autonomies que cal comunicar els positius d'autotests, entre altres coses, perquè han de constar en la història clínica del pacient i per poder saber que han passat la covid. Aquest desequilibri tampoc no agrada a alguns presidents autonòmics, com és el cas del gallec Alberto Núñez Feijóo, que ha defensat que es notifiquin tots els positius, "encara que quedi pitjor en la foto", perquè "suposen el 60 %" dels nous casos.

Madrid

Tanmateix, les autoritats sanitàries madrilenyes no es donen per al·ludides. Aquest dijous, el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha esquivat les queixes sobre les notificacions dels casos i ha assegurat que està comunicant les dades "reals", tal com s'ha acordat en la Comissió Nacional de Salut Pública. Però la realitat és que el Consell Interterritorial de Salut que es va reunir el 30 de desembre passat va acordar que els resultats dels autotests "es consideraran confirmats, s'integraran en el sistema de vigilància i en la notificació habitual a través de SiViEs al Ministeri de Sanitat". D'altra banda, la directora general de Salut Pública, Elena Andradas, va confirmar que "els casos positius de test autodiagnòstic que són comunicats al número de telèfon 900 102 112 són comptabilitzats en la Comunitat de Madrid, però no s'integren com a casos positius a escala nacional". El que preocupa als experts d'aquest sistema és el nombre de persones que, per no haver d'esperar als centres de salut, opten per no comunicar que són positius i s'aïllen sense demanar la baixa perquè tenen l'opció de teletreballar. 

El 60% són autotest

El president de la Xunta gallega comparteix aquesta preocupació, sobretot perquè, tal com ha afirmat aquest dijous, els autotest suposen "el 60 % dels positius" comunicats cada dia. "No hi ha cap altre sistema, ni més segur ni millor", ha incidit Núñez Feijóo, i ha retret al govern espanyol que s'hagi produït aquesta situació i que evidència que "torna a fallar la cogovernança" durant la pandèmia. El titular de la Xunta ha lamentat que l'Executiu hagi declinat oferir una resposta conjunta per a "ordenar l'explosió de baixes" provocada per la variant òmicron i que hagi respost, segons la seva versió, que les comunitats "es comuniquin entre elles per a veure les millors pràctiques". Núñez Feijóo ha criticat la falta d'un sistema homogeni per a tramitar les altes i les baixes i la manera de comptabilitzar els positius per autodiagnòstic, ja que si no hi ha un sistema conjunt el mesurament -mitjançant la incidència acumulada- "perd valor".