Tens els ulls més cansats? Quantes hores passes davant la pantalla de l’ordinador, la tauleta o la tele? Quantes vegades mires el mòbil per respondre un missatge o mentre n’esperes un que no arriba? Les hores que acumulem davant de la pantalla són moltes i això passa factura als nostres ulls pandèmics. Pandèmics perquè la pandèmia del coronavirus no ha ajudat al fet que els nostres ulls descansin més del que ho feien abans. Més aviat al contrari.
Què és la regla del 20-20-20?
Però relaxar els ulls no és tan fàcil com sembla a 'simple vista'. Els experts recomanen relaxar els músculs que hi ha dins i al voltant dels ulls. Precisament per això, en alguns països s'ha fet famosa la regla del 20-20-20. Ben fàcil de recordar. Cada 20 minuts, mirar alguna cosa a 20 peus de distància, és a dir uns sis metres, durant uns 20 segons. Això, segons explicava l'assessor clínic del Col·legi d'Optometristes del Regne Unit, Daniel Hardiman-McCartney a la BBC, fa que els músculs dels ulls no treballin en excés.
Abans, hi ajudava el desplaçament de casa a l'oficina o a l'escola i les persones podien trobar espais o moments de tranquil·litat per relaxar la vista sense que ni tan sols, en fossin conscients. Ara, però, la realitat és una altra. Quan s'enfoca a un objecte proper, els músculs diminuts dins dels ulls es contrauen i la contracció canvia la forma de les lents dins de l'ull, enfocant la imatge a la retina. Aquests músculs es mantenen llargues estones mirant en la mateixa direcció i necessiten un descans, per això és tan important la regla del 20-20-20.
A més, una altra de les coses que s'assenyalen a l'article és que quan estem davant d'una pantalla parpellegem menys. I això té connotacions negatives perquè les parpelles funcionen com uns eixugaparabrises, és a dir, netegen i eliminen la pols i la superfície –com si tinguéssim una Roomba permanent als ulls–.
La distància sí que importa
Els experts diuen que la pantalla ha d'estar a una distància prudencial, això implica la distància d'un braç o de 40 a 75 centímetres de la cara. Si es té massa a prop, es corre el risc de sobrecarregar els músculs dels ulls massa, i de manera continuada.
Si està massa lluny, dificultat per veure els detalls petits.
Exercicis d'ulls
En plena pandèmia, Rui Hiramatsu, el metge, oftalmòleg i professor de la Universitat de Showa, al Japó, ha proposat una sèrie d'exercicis per millorar la vista. És a dir, una mica de gimnàstica visual per a les pupil·les. Per a tots els que pateixen miopia, presbícia i fins i tot, hipermetropia, astigmatisme o fatiga ocular, hi ha una sèrie de trucs per intentar millorar la capacitat visual. El mètode que proposa consisteix en tres minuts d'exercicis al dia i ho recull al llibre Mejora tu vista en 3 minutos.
Basat en el mètode de pegats de Gabor –imatges de ratlles borroses que es fan servir per fer exercicis visuals–, el mètode Hiramatsu consisteix a buscar dos pegats que siguin iguals. D'aquesta manera, es restableix l'agudesa visual mitjançant l'estimulació cerebral.
Diferents centres dels Estats Units ja han provat el mètode i des de la Universitat de Califòrnia han corroborat la seva efectivitat mitjançant diversos estudis. El mètode està dirigit a qualsevol persona de qualsevol edat, això sí, requereix certa constància perquè els exercicis s'han de fer quatre setmanes per veure'n els efectes.
Un petit tast
Si tens miopia o presbícia, els teus ulls només capten imatges borroses. El teu cap intenta compensar aquestes imatges per presentar-les més clares. Amb els pegats de Gabor s'entrena aquesta capacitat per corregir les imatges desenfocades, i com a resultat la vista millora els símptomes i les afeccions es redueixen.