El Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha publicat un comunicat en aquest dimecres en el qual assegura que "no existeix una necessitat urgent d'administrar dosis de reforç de vacunes contra la covid-19 a individus completament vacunats en la població general". L'organisme europeu defensa aquesta tesi sobre la no urgència de la tercera dosi perquè considera que les injeccions administrades continuen sent "molt protectores".
En aquesta línia, el comunitat expressa que "l'evidència disponible en aquest moment sobre l'eficàcia de la vacuna en el món real i la durada de la protecció mostra que totes les vacunes autoritzades a la Unió Europea són altament protectores actualment". Aquesta afirmació la fa l'ECDC una vegada ha fet una anàlisi sobre una hipotètica dosi de reforç.
En tot cas, el Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties circumscriu la inoculació d'una dosi addicional per als pacients immunodeprimits i a algunes persones grans que estiguin en residències, una estratègia que tot apunta que adoptarà Espanya i que el Ministeri de Sanitat preveu oficialitzar la propera setmana en termes de "mesura de prevenció".
Distinció entre dosi de reforç i dosi addicional
En el text, l'ECDC subratlla que s'ha de diferenciar entre les dosis de reforç per "restaurar la protecció que ja ha donat una vacuna" i entre les dosis addicionals, en tant que formen part del procés de vacunació per a "persones amb un sistema immunitari molt dèbil que no poden obtenir un nivell adequat de protecció" amb la pauta habitual de dues dosis o la monodosi de Janssen.
En relació amb els estudis que assenyalen que, amb el pas dels mesos, la immunitat contra la covid-19 descendeix, el Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties avisa que aquests indicadors "no són concloents". De fet, asseveren que "es necessiten dades més sòlides per informar sobre polítiques futures en relació amb les dosis de reforç".
L'ECDC sosté que les evidències que hi ha fins al moment reflecteixen que totes les vacunes que fins ara ha autoritzat l'Agència Europea de Medicaments són molt protectores contra els quadres greus de covid-19, l'hospitalització i les morts vinculades amb el virus.
En aquest context, situen com a prioritat que "cal vacunar a totes les persones elegibles que encara no hagin pogut completar el seu cicle de vacunació recomanat". Acompanyada d'aquesta mesura, també aconsellen seguir amb les distàncies de seguretat, la rentada de mans i l'ús de mascaretes en entorns d'alt risc.
Finalment, l'organisme europeu tanca el comunicat indicant que "els estats membres han de preparar-se per a possibles adaptacions dels seus programes de vacunació en el cas que s'observi una disminució substancial de l'eficàcia de la vacuna en un o més grups de població".