L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) decidirà si aprova la vacuna d'Oxford-AstraZeneca contra la Covid a finals de gener. Segons ha explicat aquest divendres la directora de l'organisme, Emer Cooke, la data, però, dependrà de les dades i el progrés dels estudis.

Si finalment la Unió Europea dona llum verda a la vacuna d'Oxford, serà la tercera que es podrà distribuir al mercat europeu juntament amb les de Pfizer-BioNTech i Moderna, aprovada aquesta mateixa setmana. De moment, Brussel·les ja ha comprat anticipadament 300 milions de dosis de la vacuna d'Oxford, que se sumarien als 600 milions de Pfizer i els 160 milions de Moderna. D'aquesta manera, la UE tindria assegurades dosis suficients per cobrir tota la població del bloc, si bé la distribució de les vacunes es farà al llarg del 2021 i només una part d'aquestes arribaran en els pròxims tres mesos.

laboratoris Oxford coronavirus vacuna Astra Zeneca EFe

Imatge: Un laboratori d'Oxford / EFE

Sobre la vacuna d'Oxford

AstraZeneca i Oxford van publicar al novembre els resultats preliminars del seu estudi clínic en dos grups: un va rebre dues dosis completes de la vacuna, amb un resultat del 62% d'efectivitat, mentre que l'altre va rebre mitja dosi, seguida d'una dosi completa un mes després, amb una efectivitat del 90%.

La part més positiva és que el preparat d'Oxford i AstraZeneca és molt més barat i fàcil de conservar que els de Moderna i Pfizer. De moment, però, Europa no està estudiant aquesta vacuna. De fet, aquesta vacuna ja s'ha començat a administrar al Regne Unit.

Els experts creuen que les vacunes "haurien de ser efectives" amb les noves soques del virus, però reconeixen que "no en poden estar segurs", per la qual cosa faran falta assajos addicionals. Per si de cas, la farmacèutica i el laboratori d'Oxford ja estan treballant en noves versions de la vacuna per si poguessin fer falta.

Més opcions

La Comissió, que distribuirà les vacunes simultàniament als països de la UE en funció de la seva població i segons vagin produint-se les dosis, ha signat també contractes amb Astrazeneca-Oxford (Regne Unit), Johnson & Johnson (EUA), Sanofi-GSK (França/Regne Unit), CureVac (Alemanya) i Moderna (EUA). 

Aquest mateix divendres, la UE ha anunciat que ha arribat a un acord per adquirir 300 milions de dosis més de la vacuna de Pfizer-BioNTech, amb la qual cosa dobla el nombre de dosis ja firmades per vacunar els ciutadans de la Unió Europea.