La Unió Europea desaconsella, per ara, el control a les fronteres per tractar de contenir l'expansió de la verola del mico, ja que el risc "encara és baix". Així ho ha determinat aquest dilluns el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea (UE), que s'ha reunit aquest dilluns davant l'emergència sanitària internacional per la verola del mico. Davant la nova alerta sanitària internacional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pels nous brots de verola del mico a Àfrica i després de detectar-se el primer cas d'una nova variant a Europa, a Suècia. El director general de salut pública, Pedro Gullón, ha participat aquest matí en la reunió del Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea (UE), que ha conclòs amb recomanacions molt similars a les emeses prèviament per l'OMS i pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC).

Risc baix de l'extensió del virus

La Unió Europea considera que el risc que hi hagi probabilitat d'una extensió de la verola del mico —mpox— a població general de la UE és actualment "baix", encara que augmenta en poblacions amb contacte estret amb casos diagnosticats i en persones especialment vulnerables, i "no es descarta l'aparició de més casos nous importats a la UE". Davant d'aquesta situació d'incertesa i preocupació generalitzada, el Ministeri de Sanitat ha assegurat que Espanya disposa d'un estoc de 500.000 vacunes contra la verola del mico, que podrien utilitzar-se a 1/5 de dosi per via intraepidèrmica i desplegar-se així en al voltant de dos milions de dosis, encara que indiquen que no es recomana la vacunació a la població general. A més, el Ministeri de Sanitat assegura que cap dels casos de mpox de l'últim any s'hagin comportat "de manera diferent", amb altres símptomes o distinta gravetat, als quals s'han identificat des de 2022. A més, Sanitat ha apuntat que "hi ha capacitat d'adquirir noves vacunes a través de la compra conjunta de la UE".

El Comitè, convocat la setmana passada arran que l'OMS declarés l'emergència sanitària global per l'extensió d'una variant de mpox —denominada clade II— per gairebé una vintena de països africans, no descarta que apareguin nous casos importats de la mateixa a Europa, com ja ha detectat Suècia. Davant el perill de contagi, han apuntat que el risc és major en poblacions amb contacte estret amb casos confirmats i en persones especialment vulnerables, però no per a la població general.

Reunió del ministeri de Sanitat

Sanitat reunirà el seu equip tècnic, conformat pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE), el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) i la Divisió de VIH i Vacunes, per a valorar les conclusions del Comitè de Seguretat Sanitària de la UE. La ministra de Sanitat, Mónica García, va apuntar aquest dissabte en el seu compte de X que el seu departament estudia modificar l'estratègia de vacunació i implementar mesures per a les persones que viatgin als països de risc. Les conclusions que s'obtinguin en aquesta trobada seran traslladades en una altra reunió convocada aquest dimarts entre l'Executiu i les comunitats autònomes. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!