La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha indicat aquest dijous que la Unió Europea està oberta i preparada per conversar sobre la proposta d'alliberar les patents de les vacunes contra el coronavirus.
"La Unió Europea està llesta per conversar sobre qualsevol proposta que doni resposta a la crisi de forma efectiva i pragmàtica. Per això estem preparats per parlar sobre com l'aixecament de la propietat intel·lectual pot ajudar a arribar als objectius", ha explicat la presidenta de la CE.
Aquest dimecres, Joe Biden va explicar que ha canviat la postura dels EUA davant la propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19 i és ara del parer que caldria suspendre-la per poder incrementar la producció amb l'objectiu de vacunar la població mundial, segons informen mitjans nord-americans.
Fins ara, els EUA i la Unió Europea s'oposaven a aquesta iniciativa, que proposaven països en vies de desenvolupament davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC). La posició dels EUA canvia en un moment en què la pandèmia està afectant amb força l'Índia i Sud-amèrica. "Aquesta és una crisi sanitària global, i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de la Covid-19 demanen mesures extraordinàries", ha dit Katherine Tai, representant de comerç dels EUA.
L'administració Biden "creu fermament" en les proteccions de la propietat intel·lectual, però amb l'objectiu d'acabar amb la pandèmia, "dona suport als que reclamen que s'elimini la de les vacunes contra la Covid-19", ha afegit.
L'OMS celebra la proposta de Biden
El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, ha celebrat el suport del president dels Estats Units, Joe Biden, a l'aixecament temporal de les patents. "És un exemple potent del lideratge nord-americà per fer front als reptes sanitaris globals", ha assegurat Adhanom, que ha titllat la decisió "d'històrica".
Per la seva banda, Metges Sense Fronteres també ha felicitat els EUA per canviar la posició sobre la suspensió de la propietat intel·lectual de les vacunes i ha instat la Unió Europea a fer el mateix. "La UE ha de decidir si vol posar la salut de les persones per davant dels beneficis farmacèutics", ha alertat Avril Benoît, directora de Metges Sense Fronteres als Estats Units.
La posició d'Espanya
Per la seva banda, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que el president espanyol, Pedro Sánchez, ja havia posat sobre la taula la proposta d'alliberar les patents. "Vivim en un món on tothom es mou, i si no estem tots vacunats, això no acaba d'arrancar", ha exposat al mateix temps que ha afegit que "és el moment en què les polítiques econòmiques han de sostenir la democràcia. És una posició política que el món necessita".
La pressió dels eurodiputats
A finals del mes d'abril, més de 400 eurodiputats i parlamentaris europeus van reclamar a la UE que donés suport a l'alliberament de les vacunes. En una declaració conjunta, els representats de l'Eurocambra i dels parlaments estatals instaven la Comissió Europea i els 27 a "reconsiderar urgentment" la seva posició per "evitar els monopolis generats per la propietat intel·lectual" i "augmentar i accelerar la disponibilitat, accessibilitat i assequibilitat de les vacunes, proves i tractaments contra la Covid-19 a nivell mundial". En el text, els eurodiputats i parlamentaris subratllaven que "hi ha grans quantitats de diners públics darrere de la innovació en les tecnologies" de les vacunes.
Entre els signants de la declaració hi havia l'eurodiputat de Junts Toni Comín, l'eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun, els d'ERC Jordi Solé i Diana Riba, de Podem María Eugenia Rodríguez Palop i d'Izquerda Unida Sira Rego. També hi havia eurodiputats socialistes com la francesa Sylvie Guillaume, el colíder dels Verds Philippe Lamberts i de l'Esquerra Unitària Manon Aubry.