Encara cal conviure amb les mesures contra la covid uns mesos més. Mentre molts països de la Unió Europea (UE) comencen a rebaixar les restriccions sanitàries imposades per la darrera onada que ha colpejat al continent, la Comissió Europea (CE) preveu aprovar un nou projecte legislatiu que consolidi una de les mesures més populars: el passaport covid. Segons informa El País, Brussel·les aprovarà en els pròxims dies aquesta normativa que garantirà l'ús del passaport fins a l'estiu del 2023.
La mesura cerca facilitar la circulació dels ciutadans europeus per tota la Unió, en un moment, en què la pandèmia encara no ha acabat. La Comissió considera que cal ampliar més mesos el seu ús, donat el context epidemiològic actual. No és que diguem que vulguem que el certificat existeixi un any més”, exposen les fonts de El Pais.
Tot i això, les autoritats europees consideren que cal acceptar que encara es necessiten mesures de contenció, malgrat que la morfologia de la pandèmia hagi mutat. "Necessitem reconèixer que, amb el desenvolupament actual de la pandèmia, potser necessitem fer-ne ús més enllà d'un any. Si els Estats membres segueixen requerint-ho als ciutadans per facilitar els viatges, perquè hi ha mesures sanitàries encara imposades, hem de donar l'opció. No és que els estiguem demanant als països que el facin servir", insisteixen.
Caducitat del passaport
Mentre que la CE considera allargar el seu ús, altres mesures que afecten el passaport covid han arribat d'Europa. Des d'aquest 1 de febrer, aquest document té data de caducitat. Concretament, 9 mesos després de la darrera dosi. En altres paraules: hi ha persones que encara no han rebut la tercera dosi que se'ls començarà a caducar. La mesura que va anunciar Brussel·les fa unes setmanes pretén incentivar la vacunació de la població amb la tercera dosi.
Fre a la sisena onada
Totes aquestes mesures cerquen adaptar-se a l'actual context epidemiològic, on la covid segueix infectant diàriament a gran part de la població, però aquesta no emmalalteix de forma tan greu. Tot plegat es deu a la variant òmicron, la qual té una taxa de contagi molt alt. Ha estat la que ha marcat la darrera onada a Europa i Catalunya.
Ara, a Catalunya els indicadors epidemiològics mostren com la sisena onada de la pandèmia comença a anar de baixada. La majoria dels indicadors mantenen una tendència descendent amb l'excepció dels contagis, que han ujat lleugerament respecte al dia anterior i se situen en 28.000 nous casos. Es tracta d'una xifra molt alta, tanmateix, queda lluny de pic de contagis d'aquesta onada.