El 18,4% dels catalans, gairebé un de cada cinc, se sent sol i un 12,6% pateix soledat crònica. Així ho indica un estudi de la Fundació ONCE i la Fundació AXA presentat aquest dimarts i basat en 400 entrevistes fetes a Catalunya a majors de 18 anys. L’estudi ‘Baròmetre de la soledat no desitjada a Catalunya 2024’ també indica que hi ha diferències per sexe, ja que l’aïllament involuntari afecta més els homes (20,9%) que les dones (16%). L’informe també indica que entre aquells que pateixen soledat crònica, un 68,4% fa més de dos anys que es troben en aquesta situació. A banda, el 54,1% de població amb soledat no desitjada ha tingut idees suïcides o autolesives.

Els joves d'entre 18 i 34 anys, els que se senten més sols

Pel que fa a l’edat, el grup que acusa més soledat a Catalunya és el dels joves d’entre 18 i 34 anys. Després dels més joves, el següent grup d’edat que més soledat pateix és el de 35 a 54 anys (18,9%), seguit del grup de majors de 55 (12,4%). L’estudi s’ha fet partint de 2.900 entrevistes telefòniques a persones més grans de 18 anys residents a Espanya, de les quals 400 s’han fet a Catalunya.

Què impacta en la soledat?

L’anàlisi també mostra que hi ha factors que impliquen una probabilitat més gran de patir soledat no desitjada, com ara tenir dificultats econòmiques, ser joves, tenir origen estranger o viure amb discapacitat. En aquest sentit, les dades assenyalen que la bretxa de soledat no desitjada entre els qui tenen i no tenen dificultat per arribar a final de mes és de 10,5 punts percentuals. D’altra banda, l’informe indica que la població catalana amb una mala salut autopercebuda té una prevalença de soledat quatre vegades més gran que aquella amb bona salut (38,8% davant del 8,2%). Una altra dada és que el 41,4% dels catalans amb problemes de salut mental pateixen soledat.

Un altre factor té a veure amb la procedència. El treball assenyala que la bretxa de soledat no desitjada entre els qui tenen i no tenen origen estranger és de 15,1 punts percentuals a Catalunya. Un altre aspecte que analitza l’informe és el de la soledat, l’hàbitat i la llar. En aquest punt, conclou que al territori català l’aïllament involuntari és més elevat a les ciutats grans i a les llars unipersonals i menys en l’àmbit rural.

Sobre la percepció, el 95,7% dels entrevistats creu que l’aïllament involuntari és un problema social cada cop més important i tres de cada quatre catalans (74,2%) coneix altres persones que es poden sentir soles sense desitjar-ho.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!