Un dels membres de la missió de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) enviada a la Xina per investigar l'origen del coronavirus ha denunciat que les autoritats xineses s'han negat a lliurar informació. El microbiòleg australià Dominic Dwyer ha explicat que van sol·licitar les dades en cru de 174 casos identificats en la primera fase de la pandèmia, a Wuhan, el desembre de 2019, però només se'ls ha proporcionat un resum.
Els "llistats lineals" sol·licitats contenen informació sobre les preguntes que se'ls va fer als pacients, les seves respostes i com es van processar aquestes respostes, ha explicat Dwyer a la premsa australiana. "És el normal en una investigació sobre un brot", ha indicat. Aquestes dades originals són d'especial importància ja que només la meitat d'aquests 174 casos van estar exposats al mercat d'Huanan, on s'especula que podria haver-se originat el contagi. "Per això hi hem insistit", ha apuntat.
"No sé dir per què no ens els han donat. Si és per motius polítics, per temps o si és difícil... però si hi ha altres motius, els desconec. Només es pot especular", ha afirmat.
Dwyer ha reconegut que les autoritats xineses han lliurat gran quantitat de material, però les dades en cru dels pacients haurien de ser a l'informe final de la missió d'investigació. "La gent de l'OMS creu certament que han rebut moltes més dades que en anys anteriors, així que en si mateix és un avanç", ha explicat.
La missió
L'equip va arribar el 14 de gener a Wuhan, considerada com la ciutat epicentre de la pandèmia, i, després de dues setmanes de quarantena, ha visitat llocs com el mercat a l'engròs de mariscos d'Huanan, on es va produir el primer grup d'infeccions conegut, així com l'Institut de Virologia de Wuhan, en el qual s'investiga amb diversos tipus de coronavirus.
Segons les seves conclusions, presentades dimarts passat en roda de premsa des de Wuhan, encara no és possible determinar com es va introduir el virus del Covid-19 al mercat d'Huanan, però asseguren que estava ja circulant per altres punts de la ciutat en aquestes dates. En qualsevol cas, els experts han rebutjat que s'estigués propagant per la ciutat xinesa abans de finals de 2019.
El que sí que ha confirmat l'OMS és que el virus és d'origen animal "amb una gran capacitat per transmetre's en humans", encara que reconeixen que no hi ha evidències significatives per acabar si l'origen del coronavirus estava en ratpenats o pangolins. En aquest sentit, la investigació continua. Ara bé, la hipòtesi més fluixa, ara com ara, és que el virus sortís d'un laboratori, tal com també s'havia especulat.