La directora executiva d'Unicef, Henrietta Fore, ha demanat als governs de tot el món "no escatimar esforços" per mantenir les escoles obertes o "prioritzar la reobertura de centres escolars" malgrat la pandèmia i dels augments de casos que s'estan registrant en la majoria de països.
If children are faced with another year of school closures, the effects will be felt for generations to come. https://t.co/vtbkRn7LMm
— Henrietta H. Fore (@unicefchief) January 12, 2021
Fore lamenta que, malgrat l'"evidència creixent" que les escoles "no afavoreixen el contagi" de coronavirus, molts països "han optat per mantenir-les tancades" i, "en alguns casos durant gairebé un any", una situació que, segons el parer d'Unicef, és "devastador" per a la vida dels menors.
24 milions de nens sense escolaritzar
Aquesta situació, segons assenyala, ha provocat un augment del nombre de nens sense escolaritzar al planeta, que augmenta fins als 24 milions, és a dir, "fins a un nivell mai vist en anys" i en la reducció del qual les organitzacions d'infantesa havien treballat "durament" en els últims anys.
Des de l'organització recorden que "la capacitat dels nens per llegir i escriure, així com les seves habilitats matemàtiques, s'han deteriorat i les competències que necessiten per espavilar-se en l'economia del segle XXI han disminuït". A més, "la seva salut, desenvolupament, seguretat i benestar estan en risc" i "els més vulnerables seran els que més pateixin l'impacte d'aquestes carències", com aquells que depenen del menú escolar per a la seva nutrició.
"És per això per la qual cosa el tancament de les escoles ha de ser l'últim recurs", ha declarat Fore, que tem que "si els nens s'enfronten a un altre any de tancament d'escoles, els efectes tindran repercussió en les generacions venidores".
Sanitat Vs educació
En els més vulnerables també ha incidit Save The Children, que també adverteix de la possibilitat d'estar perdent una generació "als països més pobres del món", els governs del qual estan "donant prioritat" a l'atenció sanitària per posar fi a la Covid19, davant l'educació dels menors.
L'organització assegura que aquesta situació es podria evitar "invertint 50.000 milions de dòlars" que garantirien "136 milions de nens i nenes puguin tornar a l'escola de manera segura".
Aquestes xifres, ha explicat l'ONG, s'han calculat en una anàlisi de la pròpia organització en la qual també es recull que costaria una mitjana de 370 dòlars per estudiant obrir escoles de nou de manera segura i tornar a encarrilar l'aprenentatge a 59 dels països més pobres del món.
Els nens, el futur
"Sense educació, no tindríem l'èxit de les vacunes contra la Covid19 i la perspectiva d'un món més segur. Els nens i les nenes que actualment no van a l'escola són els nostres futurs metges, científics, camioners i lampistes", ha explicat la directora general de Save The Children Internacional, Inger Ashing. "Si el 2020 va ser l'any en què es va trobar la vacuna, el 2021 ha de ser l'any en què s'inverteixi en el futur de la infantesa", ha afegit.
#COVID19 pushed the world into the biggest education emergency we’ve ever seen. It’ll cost an average of $370 per child to #SaveOurEducation. We must invest now: https://t.co/QSegTrrUhH
— Inger Ashing (@ingerashing) January 12, 2021
L'ONG assenyala que, ja que molts països no poden assumir la despesa, especialment perquè els governs donen prioritat a l'atenció mèdica per fer front al virus, és necessari que donants internacionals treballin amb els executius nacionals per finançar aquesta necessitat.
Save The Children considera, a més, que en aquesta matèria s'ha de prioritzar les persones més vulnerables, com les nenes, els nens i nenes refugiats i desplaçats i els nens i les nenes amb discapacitat.