La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, poc després que el ministre de Sanitat de Alemanya, Jens Spahn, avancés la notícia ha oficialitzat la data de vacunació a tots els països de la Unió Europea: diumenge 27 de desembre.
A través de Twitter Von der Leyen, ha afirmat que ara "és el moment Europa". El 27, però també el 28 i 29, s'ampliarà a tres dies l'inici de les primeres dosis de vacunació per a tota la ciutadania dels països que formen la UE. Sota el lema "Protegim els ciutadans, sempre forts", volen conscienciar de la seva importància.
A qui anirà dirigida?
L'ordre marcat per la Comissió Europea és el següent: identificació de grups prioritaris, preparació d'infraestructura i logística, assegurar l'equip sanitari i formar-los.
Un dels grans reptes serà comunicar correctament la necessitat de vacunar un nombre majoritari de la població i evitar sorpreses. A tall d'exemple, la reacció al·lèrgica que van patir alguns ciutadans britànics i que es va saber posteriorment.
Des de Catalunya, els experts sanitaris estan treballant en una mena de "preguntes freqüents" perquè hi hagi estabilitat informativa i transparència.
Quines vacunes hi haurà?
Aquest anunci està condicionat a l’autorització de comercialització que ha de concedir la Comissió una vegada que l’Agència Europea del Medicament (EMA) hagi donat llum verda a la vacuna actualment en curs, és a dir, la de Pfizer / BioNtech.
L’EMA es reunirà el 21 de desembre. La Comissió ja ha anunciat que podria emetre la seva autorització en un termini de dos dies.
A més, s'afegeix una nova vacuna amb la farmacèutica Novavax. Tots els estats membres compraran 100 milions de dosis, i podrien adquirir-ne el doble posteriorment. Aquesta s'afegeix a les vacunes anteriors de Pfizer, Astrazeneca, Moderna, Curevac, Sanofi-GSK i Janssen. Els estats membres podrien decidir donar la vacuna a països amb ingressos baixos i mitjans o reorientar-la a altres països europeus.