Les urgències de l'Hospital del Mar de Barcelona tenen capacitat per atendre alhora 96 pacients amb les condicions adequades. Que se superi aquesta xifra és el pa de cada dia, però en les últimes setmanes la situació s'ha agreujat a causa de l'increment de persones afectades per infeccions respiratòries, generalment d'edat avançada. Aquesta setmana, hi ha hagut dies en què s'han arribat a superar els 190 pacients, que han de romandre als passadissos del centre a falta de boxs, segons han denunciat els treballadors. Aquests també han assegurat que fins i tot diverses ambulàncies han estat retingudes a l'entrada de l'hospital perquè no podien descarregar els malalts per la falta de llits. Tanmateix, la situació de col·lapse és extensiva a tot l'hospital, que tampoc no té llits suficients disponibles perquè els pacients d'urgències que ho necessiten puguin ingressar en una unitat d'hospitalització. El resultat és que una cinquantena de malalts superen sovint les 24 hores d'ingrés a les urgències i en alguns casos fins i tot les 100 hores.
Augment de la pressió amb l'arribada d'infeccions respiratòries
Xavi Tarragón, president del comitè d'empresa de l'Hospital del Mar, ha denunciat en conversa amb El Nacional.cat que la situació és "un drama tant per als mateixos usuaris com per als treballadors que tenen una sobrecàrrega de feina brutal". Ha explicat que la situació de col·lapse ve de lluny i que es va agreujar després de la pandèmia, però que en les últimes setmanes "l'increment d'infeccions respiratòries sumat a les patologies habituals" ha provocat un pic important. Tarragón ha situat l'origen d'aquest problema en les retallades del 2010 en tot el sistema sanitari, però especialment en l'atenció primària, que actualment no és capaç de "fer prevenció" per evitar que tants pacients vagin directament a l'hospital. Ha posat d'exemple aquells "pacients amb malalties cròniques que no porten un control adequat de la seva patologia i com que s’aguditza necessiten anar a urgències".
El consorci Parc de Salut Mar (PSMAR), al qual pertany l'hospital, ha reconegut a El Nacional.cat l'augment de la pressió a urgències amb l'arribada de l'hivern, tot i que ha matisat que és un problema generalitzat de tots els hospitals catalans. "Aquest any han coincidit la grip i la bronquiolitis i abans del que és usual, i des del novembre hem vist una pressió que no havíem vist mai amb més de 300 pacients a urgències cada dia", ha afirmat. També ha explicat que el nombre de pacients que necessiten ingrés hospitalari s'ha incrementat, i actualment se situa entre el 15 % i 20 %, fet que provoca esperes més llargues i més tensió. Amb tot, el PSMAR ha volgut puntualitzar que en alguns casos les estades superiors a 24 hores a les urgències s'expliquen pel tipus d'atenció que necessita el pacient i no perquè faltin llits.
La manca d'infermeres i metges és el principal problema
Des de l'Hospital del Mar han assegurat que "s'està treballant per alleugerir aquesta càrrega al màxim" i que ja s'han pres mesures per poder tenir més llits lliures, com ara l'ajornament d'algunes cirurgies —sense incloure les urgents ni les oncològiques— o la pràctica de "cirurgia major ambulatòria", que no requereix l'ingrés. També han detallat que el passat mes d'octubre es van obrir a l'Hospital de l'Esperança, que forma part del mateix consorci, 36 llits per a aquells pacients d'urgències que esperen passar a planta i 23 llits més al novembre, tot en funció del personal i l'espai disponible. D'altra banda, a finals d'aquest 2023 es preveu que a l'Hospital del Mar obrin 75 llits més d'urgències, un cop s'acabi una part de les obres d'ampliació del centre.
Tanmateix, l'obstacle principal al qual s'enfronta l'Hospital del Mar és la dificultat per a contractar personal sanitari, que ha definit com un "problema sistèmic" que afecta tots els hospitals. Per a Tarragón, la manca de professionals sanitaris té una explicació. "L'activitat a l'hospital es manté gràcies al sobreesforç de les treballadores i del doblament de torns, però hem perdut drets laborals i poder adquisitiu, i en aquest context molta gent ho ha anat deixant", ha lamentat el representant del comitè d'empresa, que ha reivindicat la necessitat de millorar les condicions laborals si es vol recuperar el personal. "Apropem-nos a les condicions dels països del nostre entorn i aconseguirem el personal necessari", ha assegurat.
Davant aquestes circumstàncies, la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, que aplega diversos sindicats del sector, ha convocat una vaga per als pròxims 25 i 26 de gener dels sanitaris "de totes les categories", incloent-hi els metges, infermeres, auxiliars personal administratiu i de neteja dels centres d'atenció primària (CAP), els hospitals, els equips d'atenció telefònica del 061 i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). Aquesta se suma a la vaga convocada per Metges de Catalunya per a les mateixes dates.