Segons les dades que ofereix un estudi dut a terme al Regne Unit, el percentatge d'adolescents d'entre 13 i 16 anys que necessita ulleres gairebé s'ha duplicat en menys d'una dècada, passant del 20 al 35%. La qüestió és... es deu principalment a l'augment de l'ús de les pantalles? Tant temps davant aquests dispositius provoca fatiga visual, visió borrosa i miopia? Doncs fa uns mesos, una investigació va venir a relacionar ambdós aspectes de forma clara.

Al Regne Unit, on s'ha dut a terme la investigació, els adolescents d'aquestes edats passen 26 hores a la setmana davant una pantalla electrònica, incloent la televisió. Unes xifres que han augmentat amb el confinament. El problema és que els ulls dels nens continuen creixent fins a l'edat adulta primerenca, i la seva visió també canvia. Condicions com la miopia o la hipermetropia poden produir-se gradualment amb el temps. Ni els nens ni els pares no poden veure els signes, per això és important ara més que mai que es realitzin controls regulars de la vista.

Adolescent

Amb el temps, la situació pot ser pitjor. Cal tenir en compte que en els últims 20 anys, el consum de pantalles ha crescut exponencialment a les llars. És una circumstància culturalment ineludible i pràcticament necessària a l'escola, a casa o a la feina. Això està provocant també un augment en el nombre de casos de glaucoma i degeneració miop de la retina que probablement es puguin atribuir a l'augment del temps de pantalla. Si bé abans, aquestes patologies solien produir-se en persones de 60, 70 i 80 anys, ara estan arribant a la consulta joves de 30 anys.

A mesura que passen els anys, la lent a l'ull de les persones es converteix en un filtre, però en els nens encara no està desenvolupada. Per tant, la llum de les pantalles va directament a la part posterior de l'ull. Encara no se saben amb certesa totes les conseqüències a més llarg termini, però sí que es té clar que la llum blava fa malbé la retina.

A més, el dany és acumulatiu. Existeix un rang de longituds d'ona de llum que perjudica la retina, que emeten la majoria dels dispositius digitals. L'estudi també va concloure que el 73 per cent dels pares enquestats asseguren que és un desafiament aconseguir que els seus fills guardin els seus dispositius durant unes hores.

Playstation

Els experts recomanen la regla 20-20-20, que diu que els ulls humans necessiten un descans de 20 segons de les pantalles cada 20 minuts per mirar alguna cosa a 20 peus (poc més de 6 metres) de distància. A més, la tecnologia de filtrat de llum i la configuració del dispositiu es poden canviar per controlar la quantitat de llum que arriba als ulls, sobretot en el cas dels nens. En aquest cas i els adolescents, és important establir límits.