Queden pocs dies per a l'inici de la vacunació en l'Estat espanyol. Tal com han confirmat les autoritats sanitàries, les primeres vacunes es començaran a administrar a partir del pròxim cap de setmana als primers grups de risc, tal com estableix el pla aprovat pel Ministeri de Sanitat.
En el cas d'Espanya, la primera vacuna serà la de Pfizer i BioNTech que, després d'obtenir l'aval de l'Agència Europea del Medicament, aterrarà a Europa per iniciar la vacunació massiva a tots els països de la UE. Després de 10 mesos de pandèmia, que s'ha cobrat la vida de 50.000 persones a Espanya i més d'1,5 milions al món, aquesta notícia suposa un halo d'esperança, més encara després de les notícies d'una nova soca sorgida al Regne Unit.
Des del Consell General d'Infermeria s'ha posat en marxa una campanya perquè els sanitaris coneguin els detalls d'aquesta nova vacuna. Tal com afirma el seu president, Florentino Pérez Raya, "el començament de la vacunació al nostre país amb una actuació coordinada amb tot Europa suposa una bona notícia per a tothom. Després de mesos de lluita incansable contra la pandèmia per Covid-19, l'arribada d'aquesta primera vacuna fa veure la llum al final del túnel. Les infermeres i infermers ens vam posar des del primer moment en primera línia per cuidar, ajudar i frenar l'expansió del SARS-CoV-2, i ara veiem amb una grandíssima esperança l'aprovació d'aquesta primera vacuna i els avenços de les que hi són per venir".
A més, recalca que és important que la població sàpiga que aquesta vacuna ha passat totes les fases necessàries per fer-la segura. S'ha demostrat a partir dels assajos clínics amb una àmplia població i té una molt alta eficàcia.
Quant a les seves característiques, és una vacuna elaborada amb ARN Missatger que codifica la proteïna S encapsulada en partícules lipídiques. Està indicada per a la població més gran de 16 anys i contraindicada als qui pateixin al·lèrgia a algun component de la vacuna o a una dosi prèvia. S'ha de posposar en cas de malaltia febril aguda i la seva eficàcia és del 94,6% a partir del setè dia després de la 2a dosi. No s'ha de coadministrar amb altres vacunes.
Es presenta com un vial amb líquid blanquinós que s'ha de reconstituir amb sèrum fisiològic al 0,9%. La pauta és de 2 dosis de 0,3 ml, una primera i una altra als 21 dies. Algunes reaccions adverses que s'han produït en els assajos han estat les següents: dolor en punt injecció, cansament, cefalea, miàlgia, refredat, febre i artràlgia.
En una primera fase, i fins que es disposi d'estudis de seguretat i efectivitat, les autoritats han establert que no s'ha d'administrar a menors de 16 anys, dones amb embaràs i lactància, immunodeprimits i persones amb una infecció prèvia per coronavirus.