La vacuna catalana Hipra és eficaç contra les subvariants d'òmicron, d'acord amb les últimes anàlisis elaborades per la mateixa farmacèutica. La companyia ubicada a Amer (Selva) ha especificat aquest dimarts en una nota de premsa que la seva injecció "també confereix proteccions davant les subvariants d'òmicron BA.2 i BA.4/BA.5". Després de catorze dies des de l'administració de la vacuna contra la covid-19 d'Hipra com a dosi de reforç en persones ja vacunades amb dues dosis de Pfizer, hi ha un creixement dels anticossos neutralitzants de les esmentades variants. Passa gairebé el mateix en un grup de participants de l'assaig clínic prèviament vacunats amb Moderna.
Més enllà de l'assaig clínic, la farmacèutica ha comentat la possible autorització de la seva vacuna per part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). "La vacuna d'Hipra encaixa amb les necessitats actuals a Europa. Amb un percentatge de població pròxim al 50% que encara no ha rebut la dosi de reforç, i pensant en les campanyes de vacunació de la tardor, és positiu que la població europea disposi de vacunes d'altres tecnologies a les d'ARNm (Pfizer i Moderna). L'ampli espectre de protecció davant les variants que han aparegut i el seu bon perfil de seguretat, fan de la vacuna de Hipra una solució interessant per a les persones que hagin de vacunar-se d'acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries", assenyala.
Seguretat i quarta dosi de la vacuna
Els resultats de l'assaig clínic revelen que la vacuna catalana, "com a dosi de reforç heteròleg, dona lloc a una potent resposta d'anticossos neutralitzants (multiplica per més de 10) davant de totes les variants estudiades (Wuhan, Beta, Delta i Òmicron) als 14 i 92 dies". Es tracta d'uns increments estadísticament superiors als que s'obtenen amb el record de Pfizer després de 98 davant beta, delta i òmicron, així com després de catorze dies contra beta i òmicron. "Aquests resultats indiquen que la vacuna d'Hipra genera una resposta d'anticossos neutralitzants més sostinguda en el temps que la vacuna d'ARNm Pfizer-BioNTech, cosa que suggereix una protecció més duradora i efectiva davant les noves variants circulants", precisa la farmacèutica catalana.
L'assaig clínic també mostra com la injecció té un "bon perfil de seguretat i tolerabilitat", ja que no s'han detectat efectes adversos rellevants en les persones que han participat en l'estudi. En qualsevol cas, els efectes adversos més comuns han estat els següents: dolor en l'àrea d'inoculació, així com mal de cap o fatiga. Hipra afegeix en la nota de premsa que "les vacunes de proteïna recombinant ja s'utilitzen des de fa molts anys en altres malalties" i que "l'adjuvant fet servir (SQBA, una emulsió d'oli en aigua) ja ha demostrat la seva eficàcia i seguretat en altres vacunes". Amb tot, la companyia d'Amer ha avançat que està previst iniciar una ampliació de l'estudi per avaluar la seguretat i resposta immunitària d'una quarta dosi de reforç amb la vacuna catalana.