La vacuna catalana contra el coronavirus Hipra continua progressant. L'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) ha autoritzat l'inici de la segona fase dels assajos clínics amb humans després de superar de manera satisfactòria les proves inicials. 

Segons ha destacat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es destinaran 15 milions d'euros, aprovats ja a Consell de Ministres, a aquest procés i es buscaran 1.000 voluntaris en 10 centres sanitaris de tota Espanya. Sánchez ho ha explicat durant la presentació del segon Projecte Estratègic de col·laboració público-privada (PERTE) dissenyat pel mateix govern. 

"És un motiu més per sentir orgull de país", ha celebrat el cap de l'Executiu, que ha qualificat l'autorització de l'AEMPS com a "una fantàstica notícia per a la ciència".

Busca voluntaris

Fa una setmana, ja es va saber que es buscaven voluntaris per provar que la seva vacuna funciona. Entre els hospitals on es faran les proves hi ha l'Hospital Clínic de Barcelona, el Germans Trias i Pujol, el Trueta i el Clínic de València. 

Per poder ser voluntari es necessita ser major de 18 anys i que hagin passat com a mínim sis mesos després d'haver rebut la vacuna de Pfizer. Els voluntaris rebran una dosi de reforç, sigui de la vacuna Hipra o una altra que ja estigui al mercat. Durant un any se'ls farà un seguiment per vetllar per la seva seguretat i conèixer de més a prop la resposta immunitària. 

Les persones interessades poden contactar amb l'Hospital Dr. Josep Trueta a través del número 638 686 116 o el correu electrònic, usrgirona@idiapjgol.info, amb el Clínic pel 634 264 791 o cvac@clinic.cat, o per mitjà de l'adreça www.socrecerca.com, per acudir a la Fundació Lluita contra la Sida o l'Hospital Germans Trias i Pujol.

El Comitè d'Ètica de l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) supervisen l'estudi amb la participació de diversos hospitals espanyols.

Com és la vacuna Hipra

La vacuna, segons Europa Press, està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment similars, una de corresponent a la variant alfa i una altra de corresponent a la variant beta, que s'uneixen formant una estructura única anomenada dímer, i que s'acompanyen d'un adjuvant que incrementa la resposta immunitària. Aquesta combinació és capaç de generar una resposta immunitària davant una de les proteïnes del virus SARS-CoV-2, coneguda com a proteïna S (de spike, també anomenada proteïna espiga en català).

Aquesta plataforma és la mateixa que s'ha utilitzat per a les vacunes de Novavax i Sanofi/GSK, que ja estan en procés d'avaluació per a la potencial autorització per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès). Però a diferència d'aquestes darreres, la vacuna catalana expressa proteïnes de dues variants diferents.

 

 

Imatge principal: assaig clínic de la vacuna d'Hipra / Efe