Els laboratoris Hipra treballen amb l'estratègia que la vacuna catalana serveixi com a dosi de record. Amb planta a Amer i després de rebre l'autorització de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), el director de la divisió de Salut Humana de la companyia, Toni Maneu, ha explicat a Efe que ha tingut en compte que tingui aquesta "utilitat" d'acord amb la situació d'Espanya i el conjunt de l'entorn europeu. El procés de vacunació avança i ja es contemplen dosi de reforç o de recordatori.
D'aquesta manera, la vacuna Hipra, coneguda com a PHH-1V, es podria adaptar a "gent que ha rebut altres dosis o que ha passat el coronavirus", ha explicat Maneu. Tot i això, la intenció és també que la immunització completa formi part de l'assaig per a mercats de fora d'Europa que la requereixin.
Les fases
Després de rebre l'autorització aquest dimecres, està previst que dilluns se seleccionin els voluntaris als hospitals Trueta de Girona i el Clínic de Barcelona. Segons recull Efe, està previst que d'aquí a un mes i mig, aproximadament, acabi aquesta fase i comenci la següent, on participaran també altres centres sanitaris d'Espanya. També és possible que hi participin centres d'Itàlia i de Portugal.
L'objectiu és arribar a la comercialització de la vacuna el primer trimestre del 2022. Això, però, dins de l'escenari més positiu. En un altre de més realista, segons el mateix Maneu, podria ser que no arribés fins al segon.
Eficàcia contra les variants
Tal com ressalta Efe, Maneu ha destacat que amb la informació actual, la PHH-1V ha demostrat "efectivitat amb totes les varietats, inclosa la variant delta", que és una de les que més preocupa actualment i que té un vincle estret amb la cinquena onada que pateix Catalunya.
Ara per ara, estan "molt contents" dels resultats obtinguts fins ara, tot i que també hi ha "un nivell molt alt de responsabilitat, perquè ara es començarà a vacunar humans". Per ara, estan convençuts de tenir "una bona vacuna", però amb totes "les mirades posades a sobre".
Dues proteïnes recombinants
La vacuna, segons Europa Press, està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment similars, una de corresponent a la variant alfa i una altra de corresponent a la variant beta, que s'uneixen formant una estructura única anomenada dímer, i que s'acompanyen d'un adjuvant que incrementa la resposta immunològica. Aquesta combinació és capaç de generar una resposta immunològica davant una de les proteïnes del virus SARS-CoV-2, coneguda com a proteïna S (de spike, també anomenada proteïna espiga en català).
Aquesta plataforma és la mateixa que s'ha utilitzat per a les vacunes de Novavax i Sanofi/GSK, que ja estan en procés d'avaluació per a la potencial autorització per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès). Però a diferència d'aquestes darreres, la vacuna catalana expressa proteïnes de dues variants diferents.
En l'estudi es dividirà els voluntaris en grups (cohorts) i es començarà administrant la dosi més baixa a la primera cohort. Després de l'avaluació per part d'un comitè independent de vigilància de les dades de seguretat d'aquests participants, s'anirà escalant a les dosis següents si no s'han detectat problemes de seguretat. Sanitat explica que aquesta pràctica, "habitual en aquest tipus d'assajos", està orientada a avaluar la dosi òptima de vacuna. Cada participant rebrà dues immunitzacions separades per 21 dies.