La vacuna catalana Hipra ha triomfat a la Unió Europea, després que Brussel·les hagi anunciat que encarrega 250 milions de dosis d'aquest fàrmac contra la covid-19 per a la pròxima tardor. Concretament, l'Autoritat de Preparació i Resposta Sanitària (HERA) de la Comissió Europea ha signat un contracte d'adquisició conjunta de la injecció en el qual participen fins a catorze estats membres, malgrat que la vacuna catalana encara està pendent d'aprovació per part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). Tot plegat vol dir que l'acord signat permetrà als catorze estats membres adquirir fins a 250 milions de dosis, sense obligació de compra. L'executiu comunitari, però, no ha informat encara del preu de l'operació.
La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, ha recordat que, "amb les infeccions per covid-19 en augment a Europa, hem de garantir la màxima preparació a mesura que ens apropem als mesos de tardor i hivern". "La vacuna Hipra afegeix una opció més per complementar la nostra àmplia cartera de vacunes per als nostres estats membres i ciutadans. Un augment de la vacunació i el reforç és fonamental en els pròxims mesos. Estem treballant incansablement per assegurar-nos que hi hagi vacunes disponibles per a tothom", ha celebrat Kyriakides en un comunicat difós aquest dimarts.
La vacuna catalana se suma així a la cartera de vacunes del bloc comunitari, on ja hi ha AstraZeneca, Sanofi, Janssen, Pfizer, Moderna, Novavax i Valneva. És per això que Brussel·les assenyala que "s'han assegurat 4.200 milions de dosis en el marc de l'estratègia de vacunes de la UE". "Aquesta cartera de vacunes diversificada garantirà que Europa segueixi estant ben preparada per a la vacunació contra la covid-19, fent servir vacunes que han demostrat ser segures i eficaces", afegeix. A més, indica que "els països participants podrien decidir donar les vacunes a països de baixos i mitjans ingressos o redirigir-les a altres països europeus".
El fàrmac d'Hipra és una vacuna de proteïna recombinant bivalent, que des del març es troba sota revisió continuada de l'EMA i es desenvolupa com a dosi de reforç per a persones prèviament immunitzades de 16 anys o més. S'emmagatzema a temperatura de refrigeració entre 2 i 8 °C, cosa que facilita la seva distribució arreu d'Europa i del món. Està previst que rebi l'autorització abans de la tardor. Quan això passi, els països participants podran comprar-la mitjançant el contracte signat.
"Orgullosos" a Hipra
La farmacèutica Hipra, ubicada a Amer (Selva), ha vist com "un pas endavant" la signatura del contracte. Els responsables dels laboratoris han expressat que se senten "orgullosos". "Aquest acte l'hem rebut com una mostra de confiança cap a la vacuna que hem desenvolupat. És un projecte de país en el qual, a més de l'equip d'Hipra, també han participat la comunitat científica espanyola, hospitals, centres de recerca i persones voluntàries en els assajos clínics", han detallat.
La companyia ha recordat que s'ha comptat amb "el suport de les administracions i institucions" en el desenvolupament de la vacuna. "Tots ells han contribuït a fer que aquest projecte estigui sent possible", han dit, alhora que han insistit en el fet que la fase actual en la qual es troba la vacuna catalana és la de revisió contínua i s'han mostrat confiats a obtenir l'aprovació de l'EMA "per a la campanya de vacunació d'aquesta tardor".
Pedro Sánchez parla d'indústria "catalana i espanyola"
D'altra banda, Pedro Sánchez ha celebrat l'acord entre la Comissió Europea i Hipra. "És una molt bona notícia. És un contracte que demostra la fortalesa de la innovació i de la indústria farmacèutica del nostre país, i també la col·laboració publicoprivada que hem desenvolupat amb aquesta indústria catalana i espanyola, que ha donat els seus fruits", ha subratllat el president del govern espanyol en una compareixença després de ser rebut pel rei Felip VI al palau de l'Almudaina de Palma (Mallorca).
Sánchez ha insistit a expressar la seva "satisfacció". "No hem d'oblidar que encara patim la pandèmia i crec que és una prova magnífica de com de bé pot funcionar la col·laboració entre una empresa farmacèutica i l'administració general de l'Estat en una nova política industrial que fa que Espanya sigui una referència no només pel nivell de vacunació sinó per aportar la nostra pròpia solució per atendre la població europea davant les variants de la covid", ha conclòs.