L'aparició de variants cada vegada més contagioses ha generat dubtes sobre l'efectivitat de les vacunes contra la covid-19.Quin és el seu percentatge real de protecció? Quines no s'han mostrat fortes contra les noves variants que hi ha ara al nostre país?

Si bé la campanya de vacunació avança, segons dades d'Our World in Data, la possibilitat d'infectar-se després de la immunització -encara que sense símptomes greus- continua generant alarma. Noves variants del virus, com la Delta i la Delta Plus, s'han fet majoritàries a Catalunya, on els índexs d'immunització són alts. El cert és que aquestes variants són un 60% més contagioses que les seves predecessores i això ha afectat les taxes d'efectivitat inicials de les vacunes.

L'efectivitat de les vacunes contra la variant Delta

  • Pfizer: Inicialment, els assajos clínics d'aquesta vacuna de dues dosis d'ARN Missatger van reportar una efectivitat del 95% en la prevenció dels contagis i del 100% contra formes greus de la malaltia.

Ara, els estudis del Public Health England, que encara es troben en revisió, parlen d'un 88% d'eficàcia d'aquesta vacuna contra una infecció simptomàtica i un 96% contra l'hospitalització causades per la variant Delta.

D'altra banda, Pfizer va informar que el seu medicament ha estat efectiu en més del 95 % contra quadres severs provocats per les variants Alpha (identificada al Regne Unit) i Beta (Sud-àfrica).

  • Moderna: També sota la tecnologia d'ARN Missatger (ARNm), però amb condicions d'emmagatzemament més profitoses, aquest fàrmac ha demostrat un 94,1 % d'efectivitat contra la infecció simptomàtica. Tanmateix, algunes proves han vist una disminució fins al 86,4% en persones majors de 65 anys.

Fins al moment, no existeixen estudis concloents sobre la protecció precisa generada per aquesta vacuna contra les diferents variants del coronavirus, encara que centres com la Universitat de Yale asseguren que "alguns experts creuen que pot funcionar de manera similar a Pfizer, ja que ambdues són vacunes de ARNm".

  • Janssen: Aquesta vacuna, l'única d'una sola dosi fins ara aprovada, ha mostrat una efectivitat general d'entre 66,3 % i 72 %, que s'eleva al 80% contra casos greus de la malaltia, segons estudis realitzats als Estats Units.

El fàrmac de Johnson & Johnson ha mostrat ser eficaç contra les variants Alpha i Beta, mantenint els seus percentatges, segons l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA) dels EUA.

A inicis de juliol, la companyia va assegurar que el seu compost és igual d'efectiu contra la variant Delta, amb una petita caiguda en les xifres, si bé un recent estudi -encara sense revisió acadèmica- veu que aquesta vacuna és menys efectiva contra aquest llinatge. Molts interrogants.

  • AstraZeneca: Una actualització de març passat sobre l'anàlisi de les dades de les seves proves de fase III va mostrar que aquest fàrmac anticovid té una efectivitat del 76% (85% en majors de 65 anys) contra els contagis i del 100% contra les formes greus de la malaltia.

Però dues recents investigacions -encara en revisió- han mostrat que les dues dosis d'aquesta vacuna són un 60 % eficaces contra la infecció simptomàtica i un 93% contra l'hospitalització causada per la variant Delta. A més, organismes sanitaris han reduït fins al 74,6 % l'efectivitat d'aquesta vacuna contra variants com l'Alpha i Beta.