La vacuna experimental contra el càncer de pell de Moderna i Merck en combinació amb la teràpia Keytruda contra el melanoma ha donat unes noves dades positives. Els dos tractaments han millorat la supervivència dels pacients amb una forma mortal de càncer de pell i ha mostrat una eficàcia duradora. Així han presentat les dades de l'estudi aquest dilluns a la reunió anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica a Chicago. L'assaig s'ha fet en 157 pacients, i després de gairebé 3 anys, els pacients amb melanoma que han rebut la combinació de vacuna i tractament han mostrat una taxa de supervivència del 96%, en comparació del 90,2% dels pacients que només han rebut la teràpia Keytruda. A més, aproximadament el 75% dels pacients que han rebut els dos tractaments han presentat una supervivència sense recurrència, en comparació del 55,6% que només han rebut Keytruda. Aquest benefici es va observar en diferents subgrups de pacients, independentment de si tenien tumors amb un gran nombre de mutacions o si tenien prou d’una proteïna, anomenada PD-L1, que ajuda a mantenir les respostes immunitàries del cos sota control.
Les dades són esperançadores, ja que, en les anteriors dades del mes de desembre de 2023, la combinació dels dos tractaments reduïa el risc de recurrència o mort del càncer de pell més mortal en un 49%.
Com funciona la vacuna?
La vacuna experimental de Moderna i Merck, és una de les diverses de la indústria, que combina fàrmacs potents i empra la tecnologia d'ARN missatger, que és un mètode amb el qual Moderna pretén personalitzar els seus tractaments contra el càncer, la vacuna es combina amb Keytruda —un actiu per tractar el càncer—. La vacuna està feta a mida a partir d'una anàlisi dels tumors d'un pacient després de l'extirpació quirúrgica. Així doncs, està dissenyada per entrenar el sistema immunitari i atacar les mutacions específiques a les cèl·lules canceroses. L'objectiu de Moderna és treballar per reduir el temps entre l'anàlisi inicial d'un tumor i quan un pacient s'injecta amb la vacuna, segons ha explicat el conseller degelat, Stephane Bancel, en una entrevista a CNBC. Per la seva banda, el Keytruda de Merck, que és aprovat per tractar el melanoma i altres càncers, pertany a una classe d’immunoteràpies àmpliament utilitzades dissenyades per desactivar una determinada proteïna que ajuda el càncer a evadir el sistema immunitari.
El tractament s'està provant en pacients de melanoma amb metàstasi, i per tant el risc de recaiguda és alt. La teràpia combinada també ha produït una millora en la supervivència lliure de malaltia a distància, reduint el risc de desenvolupar metàstasi en altres òrgans en un 62% dels casos. Segons les dades de les companyies, els efectes secundaris més comuns associats a la vacuna van ser la fatiga, el dolor al lloc d’injecció i els calfreds. Tanmateix, la majoria d’aquests efectes secundaris van ser lleus. A més, els pacients que van rebre la combinació van tenir efectes secundaris relacionats amb el sistema immunitari lleugerament més alts.
132.000 afectats cada any
El melanoma afecta unes 132.000 persones a l'any a tot el món i és la principal causa de mort per càncer de pell. Actualment, la cirurgia és el tractament principal encara que a vegades també s'utilitzen radioteràpia, medicaments i quimioteràpia. El melanoma és un tipus de càncer de pell que s'origina en els melanòcits, que són cèl·lules que produeixen el pigment que dona color a la pell. El melanoma acostuma a originar-se a la pell que està exposada a la llum solar: en braços, esquena, cara i cames, tot i que, també es pot formar als ulls. Tot i que, en pocs casos també pot aparèixer a l'interior del cos, com en el nas o la gola. Els hospitals d'Espanya tracten cada any uns 7.500 casos de melanoma. El 80% de la malaltia es deslliga en pells aparentment sanes i 1 de cada 5 casos amb una lesió cutània prèvia, com una piga, que evoluciona i és maligna.