Els resultats de l'assaig clínic de la vacuna terapèutica HTI contra el VIH d'AELIX Therapeutics han demostrat que aquesta vacuna aconsegueix una resposta immunitària que millora el control del virus quan es retira el tractament antiretroviral.

Segons ha informat IrsiCaixa en un comunicat, aquestes dades posicionen HTI com una de les vacunes terapèutiques en investigació més prometedores ja que, en combinació amb altres fàrmacs, podria ajudar a contenir el virus sense necessitat de rebre un tractament antiretroviral crònic com l'actual.

L'assaig clínic ha estat promogut per AELIX Therapeutics, finançat majoritàriament per Caixa Capital Risc, i s'ha dut a terme a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) per la Fundació Lluita Contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, i compta amb la participació de BCN Checkpoint per a la inclusió dels participants en l'estudi i el seu seguiment mèdic.

La vacuna d'Irsicaixa / Twitter @IrsiCaixa

Educar el sistema immunitari

Actualment, les persones que viuen amb el VIH han de prendre diàriament el tractament antiretroviral, ja que el seu sistema immunitari no és capaç de controlar el virus espontàniament.

Ara, els resultats de l'assaig clínic de la vacuna terapèutica HTI contra el VIH d'AELIX Therapeutics demostren que aquesta vacuna pot educar el sistema immunitari per millorar la resposta contra el virus.

Per estudiar-ne l'eficàcia, una vegada administrada, els participants interrompen temporalment el tractament antiretroviral i es mesuren els nivells de virus en la sang de forma setmanal durant sis mesos.

"La vacuna és segura"

L'estudi ha demostrat que la vacuna és segura i que la resposta immunitària que han desenvolupat els participants es relaciona directament amb el temps que han aconseguit mantenir-se sense tractament antiretroviral.

En concret, dels participants de l'assaig que no tenien cap factor genètic que els predisposés a controlar espontàniament el VIH, un 40% dels que han rebut la vacuna han aconseguit estar sis mesos sense tractament, a diferència del grup que ha rebut placebo, en el qual tots, excepte un dels participants, van haver de reiniciar el tractament abans de les dotze setmanes.

Aquesta vacuna, dissenyada a l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i en el marc del consorci HIVACAT, tots dos impulsats per la Fundació la Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, obre les portes a noves estratègies de curació en combinació amb altres vacunes, immunoteràpies o fàrmacs.

Els resultats de l'assaig clínic de fase I/IIa es van presentar ahir dimecres a la Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections 2021 (CROI), unes de les conferències més importants del món en el camp del VIH/sida.

Foto principal: Imatge d'arxiu del laboratori de seguretat P3 d'Irsicaixa / ACN