Els menors de 60 anys poden rebre, ara per ara, dues vacunes: Pfizer i Moderna. Janssen i AstraZeneca, de moment, només són aptes per a persones de més de 60 anys. Aquesta setmana el Consell Interterritorial ha de decidir si permet la vacunació amb Janssen entre els menors de 60 anys.

El fet que no s'administri Janssen entre els menors de 60 anys es deu als casos de trombes que s'han detectat com a "efectes secundaris estranys". El mateix motiu que va portar a suspendre la vacunació per a la mateixa franja d'edat amb AstraZeneca. Malgrat tot, l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) ha insistit que la vacuna és segura i que els beneficis superen els riscs. Ara per ara, però, no hi ha una resposta clara al que passarà amb els 200.000 catalans que esperen una segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca.

Els plans d'Alemanya i França

Alemanya només administrarà la vacuna de Janssen als més grans de 60 anys. Divendres, segons Der Spiegel, l'Institut Paul Ehrlich té previst emetre un dictamen sobre la vacuna. D'aquesta manera, a Alemanya, els menors de 60 anys podrien també rebre la vacuna després d'haver-ho consultat amb un metge. Segons recull El Economista, qualsevol persona que vulgui la vacuna d'AstraZeneca la pot tenir havent consultat abans un metge. 

En un principi, França havia posat el topall dels 55 anys –Alemanya en 60–, ara, però, estudien si vacunar voluntàriament persones amb AstraZeneca després d'haver firmat un consentiment. Pel que fa a la vacuna de Janssen, s'esperaran a la decisió del seu òrgan regulador.

Països Baixos, Itàlia i Grècia

Pel que fa als Països Baixos, no hi ha límit d'edat amb Janssen; mentre que Itàlia només l'administrarà en majors de 60 anys. Grècia espera a conèixer les dades de l'informe dels Estats Units.

Dinamarca suspèn Janssen

Dinamarca va decidir la setmana passada retirar la vacuna desenvolupada per Janssen pels casos de trombes. Ara bé, per ara serà oferta de manera voluntària als joves. Segons van detallar en un comunicat, el motiu principal de la decisió ha estat el "bon control de l'epidèmia" al país i un "bon progrés de la campanya de vacunació amb altres vacunes". Segons ressaltaven, "els beneficis de vacunar amb Johnson & Johnson no superen les mesures amb risc d'efectes secundaris en els vacunats", recollia divendres el 20minutos

Canvis d'opinió

La raó d'haver pres aquesta decisió coincideix amb la publicació d'un estudi fet per la Universitat de Cambridge, que va elaborar una infografia on es comparava el risc de contraure el coronavirus en els pròxims quatre mesos –i acabar a l'UCI– amb el risc de patir un trombe amb la vacuna d'AstraZeneca. Les conclusions són que vacunar-se és millor. Una teoria que no és tan clara en el grup d'edat entre 20 i 29 anys. Tal com recull El Economista, el gràfic realitzat en un escenari de baixa incidència demostra que els beneficis que una persona entre 20 i 29 anys estigui vacunada amb AstraZeneca és menor als riscos de tenir un possible trombe. 

Precisament per aquest motiu, el Regne Unit ha suspès la vacunació amb AstraZeneca als menors de 40 anys, segons va anunciar divendres.

 

 

Imatge principal: unes dosis de la vacuna de Janssen / Efe