El Ministeri de Sanitat no contempla, ara per ara, l'obligatorietat de la vacuna contra el coronavirus. Així ho asseguren fonts del departament de Salvador Illa, que no descarten fer-ho més endavant en funció de l'evolució de la pandèmia. Però en un primer moment està segur que no ho serà, com no ho són altres vacunes. Des del govern espanyol calculen que a Espanya podrien arribar uns 80 milions de vacunes, moltes més que la població espanyola (47 milions). Aquest dimarts, després del Consell de Ministres, el ministre Illa presentarà el pla de vacunació espanyol, que segons Pedro Sánchez immunitzarà una "part molt substancial" de la població abans de l'estiu.
Per què no la volen fer obligatòria? Les mateixes fonts subratllen que, mentre a països com França les vacunes sí que són obligatòries, a l'Estat espanyol no ho són en cap cas. Tot i això, subratllen, les cobertures de vacunació són molt altes en població infantil i adolescents, i "bastant altes" si es compara amb la mitjana de la Unió Europea. Malgrat tot, no descarten res davant l'evolució de la pandèmia. Subratllen que existeixen instruments legals per a l'obligatorietat.
Pel que fa al volum de vacunes que aterrarien a Espanya, el Ministeri de Sanitat espera comptar amb 140 milions de dosis a través dels acords signats per la Comissió Europea amb fins a set companyies farmacèutiques. Això equivaldria total de 80 immunitzacions --algunes vacunes requereixen doble dosi--, molt per sobre del volum de la població espanyol. El motiu de l'excès, segons fonts del Ministeri, és assegurar-se una xifra suficient en cas que alguna de les vacunes no acabés rebent l'autorització de l'Agència Europea del Medicament.
Amb aquestes xifres estaríem parlant del 10% dels 1.400 milions de dosi que signarà la UE amb Pfizer, Moderna o AstraZeneca. La quantitat de dosis que tindrà cada comunitat no està tancada.
Aquestes vacunes aniran arribant de manera esglaonada. D'aquesta manera, subratllen des de Sanitat, caldrà seguir amb les mesures de seguretat fins que acabi la campanya de vacunació i hi hagi un alt percentatge de la població immunitzada. Encara és impossible precisar quan passarà això.
Població dividida, segons el CIS
El baròmetre del CIS del mes d'octubre exposava certa divisió davant la vacuna de la covid.19. Preguntats sobre si estaven disposats a vacunar-se immediatament quan hi hagi vacuna, el 43,8% responien que no. El 40,2% responia que sí, el 2,2% “si té garanties”, el 0,2% “segons l’origen de la vacuna”, el 0,2% “si hi ha informació suficient i el 0,2% “per consells de les autoritats, científics o sanitaris”. El 12,4% no ho sabia o estava dubtant. En el baròmetre del mes de novembre ja no es va incloure aquesta pregunta. Tampoc en l'enquesta especial sobre la pandèmia.