"La pandèmia contra el coronavirus es podria acabar amb una vacuna", amb aquest contundent titular, la revista científica The Lancet analitza els resultats dels experiments fets per la Universitat d'Oxford. La vacuna provoca una resposta de les cèl·lules T en els 14 dies següents a la vacunació, és a dir, els glòbuls blancs poden atacar les cèl·lules infectades amb el virus de la SARS-CoV-2. També dona una resposta dels anticossos en els 28 dies següents i aquests són capaços de neutralitzar el virus perquè no pugui infectar les cèl·lules quan es contregui inicialment.
Entre el 23 d'abril i el 21 de maig passat s'hi van inscriure 1.077 participants. Els símptomes posteriors a la vacuna es van poder tractar amb paracetamol. En aquests símptomes s'inclou "febre, calfred, dolor muscular, mal de cap i malestar general". La resposta positiva fa que aquesta vacuna sigui una de les candidates pendents de passar a la fase tres.
NEW—UK’s #COVID19 vaccine is safe and induces an immune reaction, according to preliminary results https://t.co/rDPlB9fDKr pic.twitter.com/z2t9Aubjim
— The Lancet (@TheLancet) July 20, 2020
La investigació s'ha fet a la UK Research and Innovation amb la col·laboració de l'Institut Nacional per a la Salut i el Centre de Recerca Biomèdica d'Oxford juntament amb el laboratori alemany German Center for Infection Research (DZIF) i com a empresa col·laboradora la Gießen-Marburg-Langen.
Una altra vacuna a la Xina
En paral·lel, la revista científica The Lancet ha confirmat aquesta tarda que una altra vacuna, l'Ad5, és "segura" i condueix a donar una resposta "immune" contra el coronavirus. Aquesta conclusió s'ha tret després de superar les proves de la fase 2 i quedarà la 3 per acabar de certificar-ho, com la d'Oxford. Estem davant l'avenç més important en la lluita contra aquesta pandèmia des que es va propagar. L'Ad5 es va introduir en fase d'experimentació entre l'exèrcit xinès juntament amb set vacunes més.
La vacuna també ha donat respostes molt positives, en la majoria dels receptors, després d'una sola immunització. S'ha provat en un assaig aleatori per a majors de 18 anys sans que no presentaven cap patologia prèvia i malgrat que els resultats han estat satisfactoris en la majoria de les persones, no es descarta "una segona dosi" en les persones més grans. La vacuna es va llançar el passat mes d'abril a la Xina en una població de 500 persones.
Phase 2 randomised controlled trial of a recombinant adenovirus type-5-vectored #COVID19 vaccine (Ad5-vectored COVID-19 vaccine) was conducted in China in April 2020 and involved more than 500 people pic.twitter.com/9XuQFlDiLh
— The Lancet (@TheLancet) July 20, 2020