La vacuna russa Sputnik V podria tenir una eficàcia del 91,6% contra el coronavirus. Així ho demostra una anàlisi provisional de dades de l'assaig en fase III de la vacuna que s'ha publicat a la revista The Lancet i que es basa en dades de gairebé 20.000 participants, dels quals tres quartes parts van rebre la vacuna i una quarta part, placebo. 

A més, una dada rellevant d'aquest estudi és que podria demostrar la seva fiabilitat també en majors de 60 anys. De fet, l'assaig incloïa a 2.144 participants més grans de 60 anys i l'eficàcia de la vacuna va ser del 91,8% en aquest grup. Va ser ben tolerada i les dades de seguretat de 1.369 dels adults van revelar que els efectes adversos més comuns eren símptomes gripals i la reacció local.  

Fins ara, la vacuna russa havia estat envoltada també per una "falta de transparència", però el resultat que es presenta en aquest assaig és clar i "demostra el principi científic de la vacunació", explicaven en un comentari associat en aquesta investigació Ian Jones, de la Universitat de Reading, i Polly Roy de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

"Això significa que una altra vacuna pot unir-se ara contra la lluita per reduir la incidència del coronavirus", assegura i recull Efe. Sputnik V és una vacuna de dues parts que inclou dos vectors d'adenovirus que han estat modificats per expressar la proteïna S del SARS-CoV-2.

Els adenoviurs han estat debilitats prèviament perquè no puguin reproduir-se en cèl·lules humanes i, per tant, no podrien causar la malaltia. 

Ara per ara, la vacuna russa ha estat autoritzada en 14 països, entre ells Hongria, Algèria, Sèrbia, Argentina, Bolívia, Veneçuela, Paraguai, Turkmenistan, Bielorússia, Kazakhstan, Emirats Àrabs Units i l'Iran. A més, també s'hi han interessat la República Txeca, Mèxic i Sri Lanka.

Rússia va oferir vacunes a la UE

Rússia va anunciar divendres passat que estava disposada a entregar a la Unió Europea cent milions de dosis de la vacuna Sputnik V durant el segon trimestre de l'any. 

L'entrega, però, estaria subjecta a l'aprovació per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) que encara no s'hi ha pronunciat. Se sap, de moment, que Sputnik V va presentar una sol·licitud el passat 20 de gener. 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna d'Sputnik V contra el coronavirus / Efe