Les vacunes contra la covid-19 redueixen el risc d’aparició de símptomes de covid persistent, especialment entre les persones adultes. Així ho demostra un treball publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine, que analitza dades de més de vint milions de persones, tant vacunades com no, de Catalunya, Regne Unit i Estònia. Es tracta del primer estudi multinacional que avalua l’efectivitat de la vacunació per prevenir les complicacions a llarg termini de la infecció pel virus SARS-CoV-2.
El treball té en compte dades de deu milions de persones vacunades contra la covid-19 i de deu milions de persones no vacunades, ateses a l’atenció primària dels tres països. Les dades provenen dels registres del Sistema d'informació per al desenvolupament de la investigació en Atenció Primària (SIDIAP) de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), del Clinical Practice Research Datalink del Regne Unit (CPRD GOLD i AURUM) i del registre d’assegurats del sistema nacional de salut d’Estònia (base de dades CORIVA).
Un percentatge alt d'efectivitat
Les dades analitzades mostren una efectivitat de les vacunes contra la covid-19 per prevenir el desenvolupament dels símptomes de covid persistent d’entre el 29% al 52%. Els autors de l’estudi han observat que totes les vacunes són efectives per reduir el risc de desenvolupar símptomes de covid persistent, tot i que el vaccí de Pfizer i Biontech, amb tecnologia ARNm, mostra una efectivitat una mica més gran que el de la Universitat d’Oxford i Astra Zeneca.
Convèncer els reticents a la vacuna
L’estudi publicat a The Lancet Respiratory Medicine inclou 5,3 milions de registres de persones ateses en centres d’atenció primària de Catalunya, dels quals 2,7 milions no havien rebut cap dosi de la vacuna contra la covid-19 i 2,6 milions sí que l’havien rebut en el moment en què es va fer l’estudi.
Talita Duarte Salles, que és una de les investigadores de l’IDIAPJGol que signa el treball, juntament amb Elena Roel i Núria Mercadé Besora, espera que els resultats d’aquest estudi “afavoreixin una major adopció de vacunes contra la covid-19 entre adults que són reticents a vacunar-se”.
Síndrome postcovid
L’Organització Mundial de la Salut defineix la covid-19 persistent o síndrome postcovid com l’aparició de símptomes que no es poden explicar amb un diagnòstic alternatiu que apareixen tres mesos després d’una infecció pel virus SARS-CoV-2 lleu o moderada. Entre els símptomes més freqüents de la covid-19 persistent hi ha la fatiga, la sensació de falta d'aire o les disfuncions cognitives, entre d’altres. Aquestes manifestacions poden fluctuar al llarg del temps, amb remissions i recaigudes.
La primera vacunada de la covid fa 100 anys
Araceli Hidalgo, la dona que el desembre del 2020 es va convertir en la primera persona a Espanya que va ser vacunada contra la covid-19, va complir aquest dimarts 100 anys i se sent "com si en tingués 20", com va recalcar amb un eloqüent: "Estic molt bé, gràcies a Déu”. La centenària es va dirigir en aquests termes als mitjans de comunicació a la residència Los Olmos, de Guadalajara, on viu i on el 2020 va rebre la vacuna de la covid.