Has tingut el coronavirus i posteriorment, t'has vacunat? Si és així, tens menys risc de contagiar-se de nou, sigui per aquest coronavirus o una variant. La informació la recull un estudi publicat a la revista científica JAMA, que parla sobre la immunitat híbrida, és a dir, l'adquirida per la infecció i a través de la vacuna. 

D'aquesta manera, un equip d'investigadors de Qatar, els Estats Units i Regne Unit, experts en malalties infeccioses i salut pública han publicat aquest estudi, del que es fa ressò el 20 Minutos, i destaca que la "infecció prèvia per SARS-CoV-2 s'associa a un risc estadístic de bretxa significativament menor entre les persones que han rebut les vacunes de Pfizer o Moderna".

És a dir, en altres paraules, les persones vacunades amb vacunes d'ARN missatger –Moderna o Pfizer– i que s'havien infectat per coronavirus sis mesos abans o més de la primera dosi, presenten un risc "significativament menor" de reinfecció que les persones que han rebut la primera dosi de la vacuna i que no s'han infectat o no en tenen confirmació. 

Com s'ha fet aquest estudi?

Per arribar a aquestes conclusions, s'ha analitzat la informació d’1.531.736 persones vacunades a Qatar entre el 21 de desembre del 2020 i el 19 de setembre del 2021. L'objectiu era comparar la protecció davant de la infecció "bretxa" entre la població vacunada. 

Però, què és la infecció "de bretxa"? Segons destaquen els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC, per les seves sigles en anglès), la infecció per coronavirus després de la vacunació completa. Aquests contagis, després de la vacunació, són quelcom "esperable" perquè les vacunes contra el coronavirus "són eficaces per prevenir la majoria de les infeccions" però, "igual que altres vacunes, no són 100% efectives".

En aquest sentit, cal remarcar que les persones vacunades que s'infecten tenen menys probabilitats de desenvolupar una malaltia greu que les que no estan vacunades. 

Reinfecció: Moderna vs. Pfizer

Per estudiar aquest escenari, el digital recull que l'equip d'investigació va crear dues línies d'estudi: una amb vacunats amb Pfizer i formada per 99.226 persones amb infecció prèvia confirmada amb PCR i 290.432 participants que no havien tingut infecció prèvia a la vacunació. Aquest segon grup, vacunat amb Moderna, estava format per 58.096 individus amb infecció prèvia i 169.514 sense ella. 

Segons els resultats, entre les persones vacunades amb Moderna es van registrar 43 reinfeccions entre les persones que s'havien reinfectat i 368 entre persones que no s'havien infectat prèviament. Als vacunats amb Pfizer 159 casos es van donar en persones que ja s'havien infectat i 2.509 persones es van infectar dels que no s'havien infectat abans.

 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 ampliat / Flickr Niaid