La Comissió de Salut Pública de l'Estat, que la formen els tècnics del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ha aprovat aquest dimarts que els vacunats amb Janssen rebran una dosi de record a partir del 15 de novembre. 1,97 milions de ciutadans espanyols es van vacunar amb el fàrmac de Johnson & Johnson i ara rebran aquesta segona dosi, almenys, tres mesos després de l'administració de la primera. La vacuna que se'ls administrarà serà d'ARN missatger, és a dir, que seran la de Pfizer i la de Moderna.

L'estratègia preveu començar amb els grups de vacunació prioritaris entre els diferents col·lectius als quals se'ls va administrar la vacuna de Janssen. Inicialment, s'inoculava als majors de 70 anys i, més endavant, també es va aprovar per a la població més gran de 40 anys. D'altra banda, també havia arribat a col·lectius difícils de sotmetre's a seguiment mèdic. Alguns d'aquests grups també eren immigrants que no tenien la situació administrativa regularitzada, persones sense llar, pacients psiquiàtrics o interns de presons.

Pauta heterogènia

Aquesta pauta de vacunació per a les persones que van rebre el fàrmac de Janssen no serà homogènia. Fa mesos que Espanya va deixar de rebre vacunes de Johnson & Johnson i els tècnics han apostat per administrar una dosi de record al cap d'almenys tres mesos amb una vacuna d'ARN missatger, que són les de Pfizer i Moderna.

Els estudis mostraven que el nivell de protecció de Janssen era d'un 56%, el percentatge més baix de la resta de vacunes que Espanya ha administrat i que formen part de l'estratègia de vacunació (Pfizer, Moderna i AstraZeneca). Per això, alguns experts començaven a apuntar a la necessitat de posar una segona dosi. En tot cas, la injecció de Janssen mostrava una efectivitat enfront del risc de mort per contagi de covid-19 molt alt: 89%.

377.000 catalans van ser vacunats amb Janssen

A Catalunya, 377.000 ciutadans van rebre la monodosi de Janssen. És, per tant, el volum de persones que, passats tres mesos, hauran de rebre una dosi de record. Passats uns mesos, s'ha observat que hi ha una pèrdua d'efectivitat, tot i que la protecció és més alta que si les persones vacunades ho haguessin fet només amb una sola dosi d'una altra vacuna.

Pel que fa a la situació epidemiològica a Catalunya, actualment està estancada. El nombre de contagis puja lleugerament, però està per sota dels 500 diaris. Els ingressos hospitalaris baixen i estan en 337, mentre que el nombre de pacients que estan a les UCI és de 91. En referència al risc de rebrot, aquest es troba en 50 punts. Això sí, l'Rt o índex de contagi està per damunt d'1, el que significa que per cada 100 persones es contagien 100. Actualment, aquest indicador es troba en 1,12, però són quatre centèsimes menys que aquest dilluns. Sobre la incidència acumulada en els darrers 14 dies, hi ha 46,5 casos per cada 100.000 habitants.

 

Imatge principal: Fotografia d'una vacuna de Janssen. EFE.