L'aparició de les vacunes i posterior aprovació d'algunes d'elles va portar al món certa esperança. Però la posada en marxa dels diferents plans de vacunació ha deixat entreveure que per arribar a la llum del final del túnel, cal superar moltes ombres. Endarreriments, escassetat i errors burocràtics han deixat clar que els governs molt possiblement no podran complir amb els terminis que s'han proposat.
Després de l'optimisme arriba també el xoc amb la realitat, la de vacunar una gran part de la població mundial. L'esforç que estan fent les farmacèutiques per produir dosis provoca tensió per culpa de l'escassetat d'alguns materials.
Estats Units
Els Estats Units han tingut problemes pel que fa al desplegament del programa de vacunació. D'aproximadament els 17,5 milions de dosis de les vacunes Pfizer i BioNTech i Moderna que s'han distribuït a tot el país, només se n'han administrat 4,2 milions, que són principalment de la primera dosi. Molt allunyat, tal com recull The Guardian, dels 20 milions de persones que s'esperava haver vacunat a finals del 2020, com havia promès el president Donald Trump.
El problema, segons assenyala el rotatiu britànic, podria ser que els funcionaris federals haguessin deixat la logística d'entrega als funcionaris de salut i hospitals locals, quan aquests ja estaven lidiant amb l'impacte de la pandèmia.
Israel
A Israel el problema és un altre. La rapidesa en vacunar la població podria girar-se en contra ara per al país. La setmana passada, els mitjans locals van informar que el ritme que s'està seguint podria provocar que s'acabessin abans del previst les dosis comprades i que, per tant, s'hauria de o bé aturar o bé negociar un nou subministrament.
Unió Europea
La Unió Europea va aprovar més tard que el Regne Unit la utilització de la vacuna de Pfizer i BioNTech, i mentre que el país britànic ara també 'juga' amb la d'Oxford i AstraZeneca, entre els 27 només hi ha una única vacuna 'oficial'. Fet que ha provocat una pujada de demanda, més del que l'empresa pot oferir, segons ressalta el The Guardian.
Índia
Els reguladors han aprovat les dues primeres vacunes anti-Covid. D'una banda, la desenvolupada per AstraZeneca i Oxford i, per l'altra, una de local, la Bharat Biotech India. Ara bé, això vol dir que només es fabricaran i estaran disponibles a l'Índia, que amb aproximadament 10 milions d'infectats de coronavirus és un dels països més afectats del món, només superat pels EUA.
El repte és com vacunar més de 1.300 milions d'habitants.
Xina
La Xina va vacunar ja quatre milions i mig de persones abans de l'aprovació de la setmana passada. Han rebut la vacuna fabricada per l'empresa estatal Sinopharm, i només a Pequín hi ha 220 llocs de vacunació, segons el diari britànic. Altres països com Egipte o el Pakistan també han aprovat l'ús d'emergència d'aquesta vacuna.
Sud-àfrica
Igual que altres països de l'Àfrica, Sud-àfrica també ha tingut dificultats per adquirir vacunes tot i la iniciativa Covax, que pretenia garantir un subministrament equitatiu de vacunes.
Pfizer i AstraZeneca volen enviar-hi dosis, però Moderna ja ha advertit que no en tindrà per a Àfrica, segons detalla el diari. Tot i això, és possible que aquestes vacunes tardin a arribar.